Llegim 20/04/2013

En primera persona

3 min

'Albert Serra (la novel·la no el cineasta)' d'Albert Forns (Empúries)

Un narrador en primera persona, alter ego del periodista Albert Forns, fa saber als lectors que es vol convertir en el cineasta Albert Serra. A partir d'aquest moment, el narrador en repassa la filmografia, aconsegueix visitar el rodatge de la seva pròxima pel·lícula, Història de la meva mort , i també viatja fins a Kassel, on el director va filmar un projecte de 100 hores, Els tres porquets . Mentre s'apropa a Serra, Forns també escriu consideracions assagístiques sobre Andy Warhol, Jean Michel Basquiat, Miquel Barceló, Agnès Varda, Enrique Vila-Matas i Sophie Calle, entre d'altres. Guanyadora del premi Documenta 2012, la novel·la de Forns és un exercici metaliterari i amb sentit de l'humor.

'Vida de un escritor' de Gay Talese (Alfaguara)

Amb una periodicitat constant han arribat aquests últims anys diverses novetats editorials de l'admirat periodista Gay Talese, una llegenda de la professió. Vida de un escritor són unes memòries relacionades amb cinc dels seus reportatges. Això permet descobrir-hi detalls de la seva vida, la seva família, els antres preferits, i s'hi veu com ha sigut capaç de tot -de tot-: intimar amb la màfia, freqüentar prostitutes ( Honrarás a tu padre , La mujer de tu prójimo )- per aconseguir una bona història. El seu segell: rigor documental i un estil literari impecable.

'Camps abans de tot això' de Lolita Bosch (Empúries)

"He volgut explicar com es crea una guerra a càmera lenta -explica Lolita Bosch-. El que ha passat a Mèxic podria passar en qualsevol lloc del món. He entrevistat tothom que s'ha deixat. És una història verídica", explica. Bosch posa en context el narcotràfic: des de principis del segle XX fins avui dia. L'escriptora, que ha viscut deu anys a Mèxic DF, relata les històries de venda d'immigrants, tràfic de dones, robatoris, xarxes de pederàstia, venda d'armes... Entre l'assaig, la novel·la i la crònica periodística, Camps abans de tot això gela la sang. Hi ha mig milió de víctimes i total impunitat.

'Lluny de Pequín' d'Andrea Rodés (Columna)

La recerca dels orígens i la immersió en una realitat exòtica són els dos eixos de la novel·la de debut d'Andrea Rodés. Com a periodista, va treballar a la Xina del 2007 al 2010 i, quan va aterrar altre cop a Catalunya, va voler immortalitzar amb nostàlgia un paisatge que va aprendre a estimar i alhora aprofitar per deixar en evidència el funcionament de la premsa espanyola amb els seus corresponsals. El resultat és un viatge sensorial a través dels ulls d'una noia filla d'un pare xinès desconegut i d'una mare progre que "té molts prejudicis sobre el país i els va superant", diu Rodés.

'Tots els llocs em recorden a tu' de Núria Coll (Columna)

Núria Coll treballa a la ràdio, la televisió i a la xarxa. Amb Tots els llocs em recorden a tu , la periodista observa els pros i contres de la professió a partir del punt de vista de Susanna Ardèvol, que acaba de perdre la parella i prova de reinventar-se. "Amb aquesta novel·la tenia ganes de fer el gamberro, d'ensenyar una faceta que fins ara no he deixat sortir. Alhora, he volgut fer una radiografia del moment", diu. És una novel·la generacional a cop de WhatsApp, perquè a través del grup d'amigues Les Perres hi deixa anar xafarderies, conyes, curiositats i escenes sexuals.

stats