Diumenge Planeta 01/01/2016

L'ombra del Brexit planeja sobre Europa

El Regne Unit amenaça amb abandonar la UE si no es satisfan les demandes que fa per canviar la seva relació amb el continent

Marta Rodríguez
2 min

BarcelonaEl primer ministre britànic, David Cameron, s’ha compromès a convocar un referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (el temut Brexit ) abans del 2017 però molts afirmen que serà aquest 2016, després de les eleccions escoceses del maig, que tot apunta que tornaran a guanyar els independentistes.

Cameron resumeix en una sola paraula la nova relació que vol establir amb la Unió Europea: “flexibilitat”. Flexibilitat perquè els britànics se sentin més còmodes en un club amb qui conviuen marcant distàncies. En matèria econòmica, la flexibilitat passa perquè els seus productes circulin lliurement i la seva economia no es vegi afectada per la cotilla de l’euro.

En una carta al president del Consell Europeu, Donald Tusk, Cameron també posa com a condició per no marxar que la UE acabi amb l’obligació d’haver de treballar per “una unió cada cop més estreta”. Es tracta de preservar la sobirania nacional. Per això, els britànics proposen que els Parlaments de cada estat membre tinguin capacitat d’aturar propostes legislatives de Brussel·les.

Un dels punts més polèmics de la reforma proposada per Cameron és el que fa referència a tancar la porta a la immigració procedent de la resta de països de la UE. Això suposaria introduir la discriminació entre socis però per a Londres vol dir acabar amb milers d’europeus gaudint d’ajuts socials al Regne Unit, és a dir, gastant recursos econòmics. Per a Brussel·les, la llibertat de moviments és, diuen, intocable.

¿Cameron vol passar a la història com el líder que ha tornat a fer que el Regne Unit quedi aïllat del continent? En aquesta carta afirma que no i assegura que amb el seu “cor i ànima” espera que el seu país es mantingui unit al club dels Vint-i-vuit. El desig es traduirà en una campanya a favor de quedar-se a la Unió Europea si Brussel·les s’avé a acceptar les reformes “legalment vinculants i irreversibles”. La negociació serà dura però a la UE ja admeten que per ells no quedarà i que farà concessions.

stats