Tony Allan: “No hi ha guerres per l’aigua perquè és molt barat importar menjar”

Tony Allan és premi de l'aigua d'Estocolm el 2008 per la seva teoria sobre l'aigua virtual

Què és l’aigua virtual?

Jo l’havia anomenat aigua incrustada ( embedded ) però sembla que aigua virtual és un concepte que es comunica millor. És l’aigua que ve incrustada als aliments perquè és la que s’utilitza per cultivar-los. De fet, el 90% de l’aigua que consumim està incrustada als aliments i l’aigua per la qual es genera ansietat, l’aigua de consum domèstic, és només el 10% restant. La provisió d’aquest 10% d’aigua és viable fins i tot en els països secs com els del Pròxim Orient i el sud de la Mediterrània.

Per això vostè defensa que no existeixen les guerres de l’aigua. Però Ariel Sharon, per exemple, va dir a les seves memòries que la Guerra dels Sis Dies va ser també pel control del subministrament d’aigua.

Està generalment acceptat que aquella guerra no va ser per l’aigua i durant milers d’anys no hi ha hagut cap guerra per l’aigua. I el motiu pel qual la gent no va a la guerra per l’aigua és perquè és molt més barat importar el menjar.

Però la falta d’aigua és considerada com una amenaça de seguretat pel risc de fer esclatar un conflicte armat.

Els EUA i Europa han posat al mercat aliments a la meitat de preu. Els països del nord impulsen aquest progressiu declivi, com a decisió política, des del segle XIX i els preus no han parat de minvar, amb l’únic pic de la crisi alimentària del 2008 per la pujada del preu del petroli. Importar el menjar a meitat de preu et resol el problema de seguretat alimentària, que en realitat és un problema de seguretat hídrica.

És la hidropolítica?

És part de la solució a les tensions hidropolítiques. Hi ha 210 economies al món: 150 són importadores netes d’aliments i només 60 són autosuficients alimentàriament. S’ha generat un sistema global interdependent i ha esdevingut política. L’aigua és emocional però el menjar és hiperemocional. Si ets líder polític no pots deixar que la gent se senti insegura amb el menjar. I si tens aquest sistema global que t’ho posa fàcil pots amagar els problemes d’aigua.

Quin impacte tindrà el canvi climàtic?

En tindrà molt, tot i que les prediccions de pluges no són tan clares com les de temperatura. Però ara mateix l’impacte de la demografia és molt més gran. La població mundial s’ha disparat en 70 anys i en molts països això els obligarà a importar molts més aliments.

Més continguts de

El + vist

El + comentat