L'Índia: Trepitjant els talons de la Xina

El país més poblat el 2022

La ciutat de Panaji, a l'estat de Goa, serà a l’octubre la seu de la vuitena cimera dels BRICS, ara sota presidència de l’Índia. La ministra índia d’Afers Estrangers, Sushma Swaraj, anunciava fa poc els objectius de qui liderarà els BRICS els pròxims 10 mesos: el desenvolupament institucional, la implementació dels acords firmats fins ara i la consolidació d’un grup que vol fer sentir la seva veu en el G-20 i en la reforma de les institucions financeres globals. Hi ha previstes més de 50 reunions sectorials i el govern indi vol reforçar també les relacions empresarials i acadèmiques entre els 5 països concernits. “En algun moment s’ha qüestionat la lògica dels BRICS i la seva capacitat de tenir continuïtat en el temps -deia Swaraj al diari The Hindu Times -, però a través de les nostres accions estem demostrant que tenim alguna cosa a dir en el moment dels grans desafiaments globals”.

L’Índia va créixer un 7,3% el 2015, una xifra superior al creixement del 6,9% de la Xina. No s’ha vist afectada per la desacceleració xinesa i encara menys per la brusca caiguda dels preus mundials dels recursos naturals, ja que és un importador nat de primeres matèries, al contrari que els altres BRICS. És el tercer importador de petroli, que avui compra a la meitat del preu de fa un any. No destaca com a potència exportadora manufacturera ni depèn del comerç exterior amb la Xina. És una economia impulsada per la demanda interna i el sector serveis, i el fet de ser encara una economia relativament tancada li ha permès no ser tan vulnerable a la desacceleració del comerç mundial. A més, la inflació, els tipus d’interès i els dèficits estan caient. El govern indi intenta obrir-se a poc a poc a un augment de la despesa en infraestructures, a la inversió estrangera i a la promoció de les noves empreses tecnològiques, fet que ha de permetre a l’economia sostenir aquestes taxes de creixement de més del 7%.

El 2022 es preveu que l’Índia sigui el país més poblat del món, per davant de la Xina, i aquest fet serà la seva gran oportunitat com a país. Tot i que la seva administració no està exempta de corrupció i ineficiència, les reformes engegades pel govern de Narendra Modi poden accelerar la competitivitat i ajudar el país a reduir l’encara enorme desigualtat social.

Més continguts de