El que potser no sabeu de la cursa espacial

  • Avui hi ha més de 22.000 objectes construïts per l’home vagant a l’òrbita de la Terra. Prop de la meitat són restes d’aparells destruïts a l’espai, però uns 7.000 més aproximadament són satèl·lits, dels quals només 1.305 estan encara operatius.
  • Els llançaments a l’espai es fan sempre en direcció a l’est, per aprofitar a favor del coet la velocitat del moviment rotatori de la Terra. L’únic país que fa sempre els llançaments a contracorrent és Israel. Per què? Doncs perquè a l’est hi té territori hostil. En una regió del planeta tan summament explosiva com aquesta, no cal elevar més la tensió travessant el cel dels veïns musulmans amb un coet.
  • Una de les primeres coses que van fer els astronautes a la Lluna va ser treure les escombraries: a la primera foto de l’Apolo 11 allunat es distingeix una bossa blanca sota la nau. Després de sis missions Apolo, el 1972, els nord-americans van marxar de la Lluna deixant enrere 96 paquets d’excrements, orina i vòmits dels astronautes. Però també hi van deixar altres records : 12 càmeres Hasselblad (es van endur només els rodets de fotos); una foto familiar de Charles Duke, un dels astronautes de l’Apolo 16; un petit astronauta de joguina com a autohomenatge i sis banderes americanes (avui totes blanques, descolorides pel sol).
  • Estem en deute amb l’exploració espacial per moltes més tecnologies quotidianes del que tots plegats ens pensem. No només el GPS és fruit de la cursa espacial. Altres invents, com la viscoelàstica, utilitzada en els matalassos; l’omega-3, que enriqueix la llet en pols infantil, les mantes tèrmiques i molts materials ignífugs van ser ideats en un primer moment per als astronautes.
  • La NASA ha batut el seu propi rècord històric en rebre 18.300 currículums de persones que volen convertir-se en astronautes per participar en les missions a Mart. El 1978 van ser 8.000 els aspirants a pujar en un transbordador espacial, el rècord fins ara. Dels 18.300 candidats, només entre 8 i 14 com a màxim seran els escollits.

Més continguts de

El + vist

El + comentat