Anàlisi

La sequera dóna una treva a Califòrnia

La falta d’aigua força a tenir hàbits més sostenibles

La sequera ha donat a Califòrnia una treva gràcies a les tempestes causades pel Niño, però no s’ha acabat. Les pluges i la neu durant l’estació humida d’aquest any han alleujat la falta d’aigua al tercer estat més gran dels Estats Units, però no han sigut suficients per contrarestar quatre anys molt secs. I, per això, els experts adverteixen que no es pot abaixar la guàrdia.

Els californians, segons un estudi recent de la Universitat de Stanford, viuran més sequeres com l’actual en les pròximes dècades i seran més freqüents. “Ara tenim un nou clima i les condicions atmosfèriques que condueixen a la sequera són molt més comunes”, assegura Noah Diffenbaugh, un dels autors de la investigació. I conclou que, en el futur, el temps extrem serà la norma.

Les altes temperatures i les sequeres són part del clima de Califòrnia. Però els científics creuen que el canvi climàtic ha empitjorat aquestes condicions atmosfèriques. L’any passat la NASA va alertar que si no es fa res per lluitar contra l’escalfament global, els Estats Units patiran en diferents parts del país llargues sequeres a finals d’aquest segle.

Aquest fenomen és, doncs, per diverses raons, crònic a Califòrnia. Les precipitacions dels últims mesos han omplert rius i llacs, i han donat un respir a les terres àrides del sud de la regió, però no posen fi a la sequera històrica que afecta els californians des de fa més de quatre anys. Ni tampoc milloren les reserves dels aqüífers, que continuen estant sota mínims.

Els danys causats per la sequera en els magatzems d’aigües subterrànies seran duradors. Califòrnia no està sola en aquest problema, altres parts del món també hi fan front. La solució, segons l’experta Ellen Hanak, no passa per reduir l’extracció d’aquestes aigües durant les sequeres, ja que “pot empitjorar l’impacte econòmic de l’escassetat d’aigua”. Hanak, que és directora del Centre d’Aigua de l’Institut de Política Pública de Califòrnia, creu que cal gestionar millor aquest recurs i cal incrementar les reserves dels aqüífers en anys humits perquè es puguin utilitzar durant els anys secs.

En el passat, per la falta de regulacions, hi ha hagut un abús d’aquesta aigua, que ha provocat la reducció dels cabals de rius i llacs, i l’esllavissament de terres. Per a Hanak, el costat bo de la sequera actual, si és que n’hi ha un, és que tant polítics com agricultors -que es beneficien d’aquestes aigües- entenen millor la importància de saber gestionar més bé els aqüífers i d’evitar la contaminació.

Els californians han restringit l'ús de l'aigua entre un 20% i un 25% l’últim any per complir les regulacions estatals aprovades per fer front a la sequera. Molts han deixat morir la gespa dels jardins o han reduït la durada de les dutxes. Els impactes de l’escassetat d’aigua no tenen res a veure amb els d’altres països, sobretot africans, però es fan sentir. El governador de l’estat, el demòcrata Jerry Bown, pressionat pels consumidors després de les últimes pluges, podria reduir les restriccions d’aigua.

Tot i que molts ja donen per feta aquesta reducció, alguns experts subratllen que la sequera no s’ha acabat. “Un any amb precipitacions millors no significa que puguem oblidar-nos d’estalviar aigua”, ha afirmat aquesta setmana la presidenta de la Junta de Control de Recursos d’Aigua de l’Estat, Felicia Marcus, que també ha presentat les xifres d’estalvi d’aigua que han aconseguit les restriccions. Els californians, ha explicat, han fet un gran esforç i han aconseguit estalviar, en nou mesos, prou aigua per proveir sis milions de persones durant un any.

Les condicions excepcionals provocades per la sequera s’han reduït en una gran part de l’estat -si el 2014 afectava el 58%, ara afecta el 38%, segons el monitor federal de la sequera dels EUA-. Però la situació del nord de Califòrnia, on s’han concentrat les precipitacions, és diferent de la del sud, amb un clima més sec. Per això les restriccions en aquesta zona no canviaran gaire.

Per a alguns grups ecologistes i experts en el sector de l’aigua, els hàbits més responsables dels consumidors, com ara l’ús d’aigua reciclada per regar jardins i camps, milloren els nivells de consum d’aigua i apropen Califòrnia a un futur més sostenible.

Més continguts de

El + vist

El + comentat