Criatures
Suplements 24/02/2012

De professió: treballador familiar

Una feina en suport dels pares i les criatures

Trinitat Gilbert
2 min
A Suara Cooperativa fan un seguiment d’un centenar i mig de famílies. / JORDI PIZARRO

BarcelonaFa 20 anys que Rosa Espejo és treballadora social. Va començar a dedicar-s'hi quan tenia 27 anys, just després d'haver acabat la seva formació a la Fundació Pere Tarrés (www.peretarres.org). "Tenia molt clar que m'hi volia dedicar, perquè m'agrada el contacte diari amb persones", diu.

Treballa al Raval de Barcelona i es troba amb deu famílies a la setmana. D'aquestes deu famílies, n'hi ha dues que estan formades per mares solteres. La filla d'una de les mares té dos anys. El fill de l'altra, deu. La seva feina consisteix a anar a veure-les on viuen i ajudar-les en tot el que li demanen. Les ajuda a buscar feina, a llegir cartes que hagin pogut rebre a casa. Amb les criatures hi ha més feina. "Intento fer-los entendre alguna actitud que pugui tenir la criatura, com ara una enrabiada o un plor desenfrenat". O també facilita que mares i criatures s'adaptin a la cultura on viuen. Per aconseguir-ho, moltes vegades els acompanya a passejar pel barri, perquè se sàpiguen relacionar amb altres famílies.

A la Rosa li costa desconnectar de la feina. "Com que les tracto i conec les seves històries, se'm fa difícil oblidar-me'n". De fet, ella mateixa assegura que la feina és molt agraïda, sobretot quan treballa amb avis: "Acostumen a estar sols i agraeixen moltíssim que hi anem. Moltes vegades m'han arribat a dir quan marxo: «Estic content de veure't»". També li agrada estar amb les criatures: "Ens esforcem perquè siguin íntegres, perquè tinguin una bona relació amb les mares, i, per què no?, perquè siguin una font d'alegria".

Sigui com sigui, la Rosa recorda que el seu treball està coordinat amb un equip. Ella va sola a les cases, però abans d'anar-hi es reuneix amb la coordinadora tècnica i la de gestió de Suara Cooperativa, contractada per fer els treballs socials. "Amb elles dues fem reunions mensuals, i tractem cada un dels casos. Si detectem que en un domicili hi pot haver un possible risc, posem en marxa altres mecanismes", comenta.

Per la seva banda, els responsables de Suara Cooperativa expliquen que cada sis mesos revisen la família que té assignat el treballador per valorar-ne l'evolució. Dediquen grans esforços a integrar la família en la comunitat, que tingui una nutrició correcta i també miren de fer créixer la motivació. "Amb les famílies vigilem especialment perquè sabem que són casos fàcilment reversibles", comenten responsables de la cooperativa, que aquest mes de febrer fan el seguiment de 155 famílies.

stats