MÚSICA
Diumenge Rar 06/03/2016

L'erotisme i George Michael, en 5 videoclips

Linda Evangelista va aparèixer al videoclip de ‘Freedom!‘90’ de George Michael. Model i cantant van tornar a col·laborar en el vídeo de la cançó ‘Too funky’

Borja Duñó Aixerch
4 min
.

Accidents de cotxe, addicció a la marihuana, estades a la presó, treballs socials... George Michael volia allunyar la seva vida privada dels mitjans de comunicació, però no ho ha aconseguit i continuen furgant en les relliscades d’un artista que no ha deixat d’alimentar la premsa més sensacionalista, d’ençà que va caure en la trampa miserable i hipòcrita que el va obligar a fer pública la seva homosexualitat d’una manera que ell no hauria volgut. És una llàstima que tota aquesta publicitat negativa amagui el vessant musical i artístic d’un dels cantants, compositors i productors de pop amb més talent sorgit de les illes Britàniques. Aprofitant que Linda Evangelista ha actuat en alguns dels seus videoclips, repassem la trajectòria de Georgios Kyriacos Panayiotou en cinc videoclips icònics.

'Careless whisper' (1984)

George Michael encara era oficialment a Wham! quan va publicar el seu primer senzill en solitari. 'Careless whisper', escrita als 17 anys, donava ja totes les pistes de cap on volia enfocar la seva carrera. Al vídeo no queda ni rastre de l’ídol per a adolescents que corria amb pantalons curts a ritme de 'Wake me up before you go-go', i veiem un Michael més adult, en un fons sobri, vestit fosc i camisa blanca. La seva primera frase com a artista en solitari és “Em sento tan insegur quan t’agafo la mà per dur-te a la pista de ball” i, sentida ara, sona més profunda, com si ja contingués totes les pors, dubtes i contradiccions internes que marcarien la seva vida posterior. És una balada trista i fins a cert punt tòpica: ell la caga, perd la noia i després es lamenta. Michael sintetitza la idea de manera magistral amb la senzillesa que demana la música pop (“No tornaré a ballar mai de la manera que ho feia amb tu”), però el veritable clímax és el solo de saxo que interpreta Steve Gregory mentre el noi és infidel. Es va rodar a Miami, el juny del 1984.

'I want your sex' (1987)

Encara haurien de passar tres anys, però, perquè Michael perfeccionés la seva nova imatge més adulta i salvatge. La combinació entre la barba de dos dies, la creu penjada a l’orella i un vídeo pujat de to que a l’època va patir l’estúpida censura de ràdios i televisions, va triomfar entre el públic. Havia nascut un nou 'sex symbol' que ja no tenia res a veure amb Wham! La cançó formava part del disc 'Faith' (1987), potser la seva gran obra mestra, que també contenia meravelles com 'Father figure', amb aires gòspel, i la titular 'Faith', un tema de 'rockabilly' que mostrava el cantant com una mena d’Elvis sofisticat. Després de la polèmica, Michael va sostenir que no s’havia entès la lletra de la cançó, que diu “El sexe és natural, el sexe és divertit, el sexe és millor quan és un sobre l’altre”. Al vídeo, escriu amb pintallavis les paraules 'explora' i 'monogàmia' a l’esquena de la que era la seva xicota, Kathy Jeung. Era una cançó sobre el sexe amb amor.

'Freedom! ‘90' (1990)

Esgotat per la pressió a la qual es va veure sotmès després de l’èxit massiu de 'Faith', Michael va decidir que no promocionaria el seu segon treball en solitari, 'Listen without prejudice Vol. 1' (1990), i que tampoc apareixeria als videoclips. “La gent va decidir que la música seria 50% vídeo i 50% música i la teva música no serà recordada sense un bon vídeo”, va dir en una entrevista en què també assegurava que no és que no li agradessin els seus vídeos, però ja no disfrutava posant-se davant la càmera. El resultat va ser que les 'top models' Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Tatjana Patitz i Cindy Crawford van aparèixer en lloc seu, fent el 'lip sync' de la cançó, en un vídeo dirigit per David Fincher. Al clip, la icònica caçadora de 'Faith' era reduïda a cendres i ell, sense aparèixer en imatges, cantava 'freedom' perquè ansiava llibertat creativa. Per aconseguir-la, va dur Sony als tribunals i va perdre.

'Outside' (1998)

Inclosa al recopilatori 'Ladies & gentelmen: The best of George Michael' (1998), 'Outside' va ser la seva manera de venjar-se de la policia californiana després de l’incident als lavabos públics del Will Rogers Memorial Park de Beverly Hills. La detenció per un “acte lasciu” que el va dur a complir 80 hores de treballs comunitaris no va avergonyir-lo, sinó que el va ajudar a sortir de l’armari públicament, traient-li un pes de sobre que havia dut durant 16 anys, segons va declarar. El vídeo recrea la situació amb molt de sentit de l’humor: ell balla vestit de policia en uns urinaris que es converteixen en discoteca, i al vídeo també hi surten policies homes fent-se petons a la boca. La cançó, a ritme de 'disco funk', ve a dir que està cansat de fer-ho a porta tancada i que prefereix muntar-s’ho a l’aire lliure.

'Let her down easy' (2014)

Ja en la seva segona maduresa, Michael va publicar el seu últim disc, 'Symphonica' (2014), amb arranjaments orquestrals. Com a avançament de l’àlbum va llençar el senzill 'Let her down easy', amb un vídeo en blanc i negre i de factura subtil, que va rodar entre les pistes i les caravanes del circ Raluy. Al clip també hi apareix l’erotisme, tot i que en el seu vessant més fràgil i delicat i en forma d’enamorament entre dos joves artistes del circ, un noi i una noia, a punt de perdre la virginitat, en què al final ella apareix despullada, amb el pubis cobert de purpurina. El clip comença amb una cita de Voltaire que diu: “És una superstició infantil de l’esperit humà que la virginitat es tingui com una virtut i no com la barrera que separa la ignorància del coneixement”. I amb això Michael ho diu tot.

stats