Xarxes Socials

Els Estats Units és el país que demana més informació privada a Twitter

La xarxa social ha emès un primer informe de transparència que detalla les sol·licituds governamentals de dades d'usuaris i les violacions de drets d'autor

Mireia Ayguadé
2 min
Censura a Twitter

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Twitter ha publicat el primer informe de transparència de la xarxa social, que analitza el període del primer semestre del 2012. Hi explica les peticions dels diferents governs per demanar o retenir informació d'usuaris, i les queixes per missatges que violen drets d'autor. Els Estats Units és el país amb més demandes, amb 679 sol·licituds per obtenir dades de membres de la xarxa social, de les 849 que acumula Twitter. El Japó es queda en segona posició amb 98 peticions, mentre que la resta de països no supera la desena de demandes.

La xarxa social ha fet pública aquesta anàlisi setmanes després que també ho fes Google, per mostrar el comportament dels governs per tal d'obtenir dades dels usuaris de Twitter. Els Estats Units destaca, amb diferència, per damunt de la resta de territoris analitzats, amb 679 peticions que identificaven 948 usuaris. D'aquest total, un 75% van ser ateses. L'FBI i altres cossos de seguretat van ser, en un 80%, els encarregats de demanar les informacions.

El Japó és el segon govern que demana més dades a Twitter, amb un total de 98 peticions, però de les quals només es va fer cas d'un 20%. A Holanda, malgrat haver-hi menys de deu sol·licituds, se'n va atendre el 50% i a Grècia i Austràlia, amb el mateix nombre de casos, un 33% també van arribar a tractar-se. En el cas del país grec, dues vegades es va arribar a portar un cas davant dels tribunals. La resta de territoris no superaven la desena de peticions i cap va ser atesa, entre ells Espanya.

Un altre dels temes que tracta l'informe de transparència de Twitter són els avisos de violació de drets d'autor (la llei DCMA en el cas americà), amb un total de 3.376 queixes en el primer semestre de l'any. Només un 36% dels missatges van ser retirats de la xarxa social, dada que equival a un total de 5.275 tuits.

Twitter informa els usuaris en el cas que el govern vulgui investigar-los, a menys que estigui prohibit per llei, i transmet la DCMA als tuitaires que la puguin sobrepassar. Tot i això, la xarxa social ha rebut més sol·licituds d'informació per part dels governs aquesta primera meitat del 2012 que en tot el passat 2011. Twitter s'ha compromès a publicar l'informe dos cops a l'any.

stats