YouTube crea un canal en el qual es lloa Francisco Franco

Un canal temàtic en aquest web agrupa prop de 20.000 vídeos sobre el general. En la descripció no s'hi refereixen com a dictador

Ara
2 min
Aquesta és la pàgina d'entrada del canal de Franco a Youtube

BarcelonaUn canal temàtic de YouTube, la plataforma de vídeos més popular del món, agrupa prop de 20.000 vídeos del 'caudillo', i n'hi ha molts que enalteixen la figura del dictador. A més, a la biografia que acompanya l'encapçalament de la pàgina d'entrada no hi apareix la paraula 'dictador' en cap moment.

La informació que aquest canal de vídeos ofereix de Francisco Franco prové de l'enciclopèdia participativa Wikipedia, en la qual sí que es refereixen a Franco com a dictador, cosa que no passa en el resum que hi ha en aquest canal de YouTube, empresa propietat de Google. Aquesta breu descripció del general colpista s'hi refereix, en canvi, com "general espanyol", "líder vencedor" i "líder autoritari espanyol". A la versió anglesa de Wikipedia, també hi figura la paraula 'dictator'.

A la part superior del canal es deixa clar que ha estat "compilat per YouTube", cosa que no succeeix en els canals creats pels usuaris.

El vídeo més vist és 'Francisco Franco Tribute', que recull diverses imatges de la vida de Franco acompanyades de la cançó 'Now we are free', utilitzada a la pel·lícula 'Gladiator'. El segon més vist retrata el dictador com a defensor del catolicisme espanyol. Més endavant es comencen a trobar vídeos contraris al franquisme. Tot i això, la majoria lloen la figura del dictador. Els 19.471 vídeos allotjats sumen més de 73 milions de reproduccions.

Franco no és l'únic dictador que té un canal propi: Benito Mussolini també en té un. No obstant això, Hitler, no, encara que sí que el té la seva muller Eva Braun.

Algorismes

Aquesta eina, que serveix per ajudar l'usuari a afinar les cerques a la web, selecciona els vídeos a través d'algorismes, segons ha explicat l'empresa a 'Público'. Al seu blog, el cercador fa servir "diferents fonts per trobar els temes, incloent-hi paraules clau, ús freqüent, consultes de cerca comunes, noms de llistes de reproducció i fins i tot la freqüència d'ús d'articles de la Wikipedia".

stats