Gairebé 4.000 webs ja utilitzen el domini .barcelona

Des del 21 de març qualsevol persona o entitat pot sol·licitar-lo

El domini d'internet .barcelona ja té gairebé 4.000 webs que el fan servir, quan encara no fa tres mesos del seu llançament. El 12 de gener es va obrir una  primera fase de reserva prioritària d'adreces, que es va tancar el 15 de març i durant la qual es van registrar 1.356 dominis, que es van activar el 21 de març. Aquell mateix dia va començar la fase de registre lliure de dominis, i des de llavors la xifra ha crescut fins als 3.948. Segons l'Ajuntament, només el primer dia es van rebre 1.782 sol·licituds de registre.

El .barcelona, que és propietat del consistori barceloní, està gestionat per la Fundació puntCAT, responsable també, des de fa una dècada, del domini .cat. Segons l'Ajuntament, aquest nou domini té com a finalitat "ajudar les persones, empreses i entitats que en vulguin fer servei a aprofitar tots els valors positius que representen la ciutat de Barcelona i ajudar-les en la seva projecció". Per aquest motiu, el principal requisit per registrar un domini .barcelona és "que els continguts del lloc web amb aquesta extensió estiguin lligats a Barcelona o a la seva àrea d’influència", a través de sectors com "el cultural, el turístic, el comercial o l’educatiu, entre molts d’altres".

Fins ara, el 42,4% dels dominis que s'han registrat amb el .barcelona corresponen a empreses, mentre que el 17,88% són d'administracions públiques –principalment l'Ajuntament, que representa més del 70% de registres d'aquest apartat–. El 13,86% dels dominis corresponen a conceptes genèrics –com ara "arquitecte", "pintor" o "advocat"–, i les entitats i associacions representen el 5,90%, la mateixa proporció que els portals tecnològics i xarxes socials. Sectors com l'educació, la salut, els esports, la cultura o els mitjans de comunicació es reparteixen també una petita part d'aquests dominis, entre els quals també n'hi ha nou –un 0,66% del total– que són noms de persones individuals.

Amb el llançament del domini .barcelona –que l'ICANN, l'organisme que regula l'ús de la xarxa, va aprovar oficialment el setembre del 2013, la capital catalana s'uneix a altres grans ciutats del món que ja disposen del seu propi domini d'internet, com Nova York (.nyc), París (.paris), Londres (.london), Brussel·les (.brussels), Viena (.wien) o Berlín (.berlin).

Més continguts de