L''efecte Google' redueix la nostra memòria, però ens fa més hàbils en la cerca per internet

Un estudi de la Universitat de Columbia suggereix que els ordinadors i els motors de cerca en línia s'han convertit en una mena de memòria externa que els usuaris utilitzen com a base de dades, en detriment de la seva capacitat de retenció humana

Efe
2 min

WashingtonUn estudi de la Universitat de Columbia (EUA) publicat aquesta setmana a la revista ScienceScience revela que els cercadors online, com el de Google, i les bases de dades per internet han fet que els humans hagin perdut capacitat de retenció de dades però, per altra banda, hagin adquirit més habilitats de cerca.

La psicòloga i professora Betsy Sparrow, responsable de l'estudi, cita el doctor en Psicologia Daniel Wegner i professor de Harvard, que trenta anys enrere va elaborar la teoria de la memòria Transact, segons la qual els humans tenim la capacitat de dividir la tasca de recordar cert tipus d'informació compartida. Arran d'aquesta teoria, Sparrow es va preguntar si internet estava exercint el paper de gran memòria col·lectiva i, juntament amb el seu equip, va fer una sèrie d'experiments amb més d'un centenar d'estudiants de Harvard per examinar la relació entre la memòria humana, la retentiva de dades i internet.

L'equip va descobrir que quan els participants no sabien les respostes a les preguntes el primer recurs que els venia al cap sempre era internet, a la vegada que tenien menys facilitat per recordar el que havien après si sabien que podien tornar a accedir a les fonts amb facilitat.

Un altre dels patrons de comportament que subratlla l'estudi és que la gent no recorda necessàriament com van obtenir certa informació quan dominen el contingut, mentre que sí que tendeix a recordar on trobar les dades que necessiten quan no són capaços de recordar-les.

L'estudi suggereix que la població ha començat a utilitzar internet com el seu "banc personal de dades", conegut com l'"efecte Google", i els ordinadors i els motors de cerca en línia s'han convertit en una mena de "memòria externa".

Segons Sparrow, la sorpresa no ha sigut constatar que les persones memoritzen menys cada vegada, sinó descobrir l'habilitat que tenen, especialment les noves generacions, per cercar informació de forma eficient.

stats