La xarxa gratuïta de Facebook per connectar el món, vetada a l'Índia

L'autoritat reguladora de telecomunicacions del país ha prohibit els serveis de dades amb preus diferenciats perquè vulneren la neutralitat d'internet

L'ambiciós pla de Zuckerberg que té l'objectiu de  fer arribar la xarxa a tota la humanitat ha topat amb el seu primer revés: l'Índia ha vetat definitivament el projecte d'internet gratuït de Facebook. L' Autoritat Reguladora de Telecomunicacions de l'Índia (TRAI) va emetre ahir un comunicat informant de la prohibició de tarifes discriminatòries en serveis de dades perquè aquests atempten contra la neutralitat de la xarxa. 

I és que 'FreeBasics', que està en marxa en una trentena de països, ofereix un servei gratuït de dades a l'hora de visitar llocs web determinats, com ara Facebook, Viquipèdia, BBC News i altres serveis de notícies locals. El projecte ja havia estat aturat temporalment el desembre de 2015 i havia generat un intens debat al país: mentre per una banda sorgien més crítics amb el projecte, per l'altra Facebook intentava promocionar-lo i guanyar suports amb una forta campanya publicitària. 

Segons la missiva, la TRAI va prendre la decisió després d'una ronda de consultes durant el mes de desembre i va formular les regulacions basant-se en els principis de neutralitat de la xarxa "tractant de garantir que els consumidors accedeixin a internet sense obstacles ni discriminacions". La resolució destaca que "cap proveïdor de servei ha d'oferir o cobrar tarifes discriminatòries per serveis de dades en funció dels continguts".

Un projecte qüestionat

Diferents veus crítiques s'han anat alçant en contra del projecte i inclús han celebrat que el projecte de Facebook hagi estat prohibit a l'Índia. El col·lectiu més actiu en contra de 'FreeBasics', Savetheinternet.in (Salvem l'internet), compta amb un decàleg al seu blog amb les qüestions que, segons l'organització, Facebook no explica. També han assegurat que la intenció de Facebook no era connectar als pobres sinó dividir l'internet a l'Índia entre rics i pobres.

Més continguts de