internet

L'ONU declara l'accés a internet un dret humà

L'organització internacional insta els governs a facilitar l'accés a la xarxa i assenyala les principals formes de violació del dret, entre les quals destaca la filtració i el bloqueig de continguts

Redacció
2 min

BarcelonaL'Assamblea General de l'Organització per a les Nacions Unides ha declarat l'accés a internet un dret humà, considerant que es tracta d'una eina que afavoreix el creixement i el progrés de la societat en el seu conjunt.

Internet s'està postulant com el principal mitjà de comunicació de les noves generacions. L'exemple més recent és l'onada de revoltes populars, iniciades al nord d'Àfrica i al Pròxim Orient, gestades i difoses totes a través de les xarxes socials. Totes elles demostren que internet s'està convertint en una eina imprescindible per a la llibertat d'expressió i, cada cop més, en una necessitat en el context de globalització actual.

En un comunicat difós per la CNN, l'ONU insta als governs a facilitar l'accés a la xarxa. “La naturalesa única i canviant d'internet, no només permet als individus exercir el seu dret d'opinió i expressió, sinó que també forma part dels seus drets humans i promou el progrés de la societat en el seu conjunt”, ha dit Frank La Rue, portaveu de l'organització. Segons La Rue, els governs “s'han d'esforçar per fer internet "àmpliament disponible, accessible i assequible per a tots". Assegurar l'accés universal a internet “ha de ser una prioritat de tots els estats”, ha dit La Rue.

L'organització ha mostrat el seu rebuig a les mesures opressores d'algunes executives que violen l'accés a internet. Des de governs occidentals com el francès, amb la seva llei Hadopi, fins a països amb dictadures com a model de poder, apliquen avui en dia mesures restrictives vers l'accés a internet. La Xina n'és l'exemple més clar, perquè ha bloquejat l'accés a les principals xarxes socials, com són Facebook, Twitter, YouTube i LinkedIn.

En el seu comunicat, l'ONU ha assenyalat com a principals formes de violació del dret d'accés a internet filtrar-ne o bloquejar-ne el contingut, privar-ne l'accés als usuaris, els ciberatacs i la manca de protecció de les dades i la privacitat dels usuaris.

stats