Un tribunal neozelandès dóna la llibertat condicional a dos directius de Megaupload

El jutge ha considerat que el risc de fuga de l'alemany Finn Batato, cap tècnic de Megaupload, i de l'holandés Bram van der Kolk, cap de programació, és "baix" i "mínim"

Efe
3 min
Kim 'Dotcom', el dia de la seva detenció / AFP

AucklandUn tribunal neozelandès ha concedit aquest dijous la llibertat condicional a dos dels tres directius de Megaupload que van ser detinguts a Auckland amb el fundador del portal, Kim Schmitz, sobre el qual pesa una sol·licitud d'extradició per part dels Estats Units per pirateria informàtica.

El jutge David McNaughton, del tribunal del districte de North Shore, ha considerat que el risc de fuga de l'alemany Finn Batato, de 38 anys i cap tècnic del Megaupload, i de l'holandès Bram van der Kolk, de 29 anys i cap de programació, és "baix" i "mínim".

No hi ha risc de fuga

El seu dictamen també ressenya que hi ha evidències de bona conducta sobre Batato i Van der Kolk, dedicació al treball i a les seves obligacions familiars, i que no s'aprecien senyals que indiquin que puguin accedir a fons no declarats per fugir de Nova Zelanda.

La decisió sobre la llibertat condicional demanada per Mathias Ortmann, de 40 anys i cofundador de Megaupload, ha estat ajornada fins demà divendres pel tribunal de North Shore.

Els tres executius van ser detinguts, el divendres 20 (dijous 19, als Estats Units), al costat de Schmitz a la mansió llogada pel fundador de Megaupload als afores de Auckland, en el marc d'un ampli operatiu internacional que va incloure el tancament del seu portal de descàrregues i la detenció a Europa de dos presumptes còmplices.

Les autoritats nord-americanes van intervenir el portal Megaupload per considerar que ha causat més de 500 milions de dòlars (381 milions d'euros) en pèrdues en transgredir els drets d'autor de companyies i per haver proporcionat un benefici de 175 milions de dòlars (133 milions d'euros).

Dotcom, en preventiva

El jutge MacNaughton va denegar ahir dimecres la petició de llibertat condicional de Schmitz, conegut com Kim Dotcom, per considerar que existeix un risc de fuga a causa de les seves múltiples identitats, possibilitat d'accedir a diners en efectiu o comptes bancaris, organitzar el seu trasllat i obtenir documents falsos.

Dotcom, que ha apel·lat la sentència, romandrà a la presó fins al 22 de febrer, data en què se celebrarà una vista sobre la comanda d'extradició als Estats Units.

Batato, situació "modesta"

El jutge McNaughton ha indicat que la posició financera de Batato és "modesta" respecte als altres executius i, si bé hi ha el risc que fugi a Alemanya, país que no té un tractat d'extradició amb els Estats Units, aquesta probabilitat és "baixa" i es pot prevenir amb unes "adequades condicions de llibertat restringida".

Van der Kolk no té sortida

En el cas de Van der Kolk, de nacionalitat holandesa, el risc de fuga és "mínim", perquè hi ha un conveni d'extradició entre el seu país i els Estats Units i encara que es tracti d'un directiu ben pagat i accionista de Megaupload, no hi ha evidències que demostrin que pugui tenir accés a fons per escapar.

El jutge no ha indicat si la posada en llibertat de Batato i Van der Kolk eren immediates.

50 anys de presó als EUA

En el cas que s'aprovi l'extradició, els quatre detinguts seran jutjats als Estats Units, on la justícia del país els pot imputar suposats delictes de relació amb el crim organitzat, blanqueig de diners i violació de la llei de drets de propietat intel·lectual, pels quals poden ser condemnats a una pena màxima de 50 anys de presó.

Abans que als dos directius, el tribunal de North Shore també ha atorgat avui dijous la llibertat condicional a Wayne Tempero, el guardaespatlles de Dotcom acusat de possessió il·legal d'una arma semiautomàtica.

stats