I si Picasso, Michael Jackson i Coco Chanel haguessin viatjat a la Lluna?

El passatger del coet espacial BFR d'Elon Musk que arribarà a la Lluna el 2023 busca artistes

Qui serà la pròxima persona que trepitjarà la Lluna? Elon Musk va anunciar ahir el nom del passatger del coet espacial Big Falcon Rocket (BFR) que es preveu que aterri al satèl·lit el 2023. L'escollit és Yusaku Maezawa, un multimilionari japonès amb un projecte clar per al viatge espacial: portar-hi artistes perquè creïn obres mestres a partir de la seva experiència lunar que inspirin i enriqueixin les noves generacions.

"Què hauria passat si Basquiat hagués anat a l'espai? Quines obres mestres hauria creat? Què hauria passat si Picasso hagués anat a la Lluna, o Andy Warhol, o Michael Jackson, o John Lennon o Coco Chanel?", es pregunta. Fundador d'una empresa tèxtil, col·leccionista d'art i amant de la música, Maezawa ha escollit "anar a la Lluna amb artistes" perquè volia compartir l'experiència amb el màxim de persones. Ha subratllat que sempre ens hem inspirat en la lluna i s'ha referit a obres relacionades amb elements lunars, com ara ' Moonlight sonata', de Beethoven, i 'Starry night', de Van Gogh. 

El projecte 'Dear noon', de Maezawa, pretén enviar entre 6 i 8 artistes de diferents disciplines a la Lluna, tot i que encara no n'ha decidit els noms. No ha transcendit el preu que l'empresari ha pagat pel viatge lunar, però Musk ha detallat que els artistes que viatgin ho faran gratis.

Musk també ha concretat detalls sobre el BFR, anunciat l'any passat, que ja està desenvolupant la seva empresa SpaceX. Farà 118 metres de llarg, tindrà 31 motors i la capacitat de suportar 100 tones, i podrà portar fins a 100 persones. Un dels objectius principals del cofundador de Tesla és arribar a Mart, com ja va intentar amb el ' Falcon Heavy'. Amb aquest projecte, però, és encara més ambiciós i assegura que està "destinat a ser un sistema de transport interplanetari capaç d'anar des de la Terra a qualsevol part del sistema solar".