S'ha acabat veure sèries i pel·lícules pirates amb Series.ly: la web en retirarà els enllaços

A partir de l'1 de gener veure continguts audiovisuals sense pagar serà més difícil, però no impossible

Una galleda d'aigua freda per als qui els agrada veure sèries i pel·lícules... sense pagar: Series.ly ha anunciat en un  comunicat que retirarà els enllaços que infringeixin la  nova llei de propietat intel·lectual abans que no n'entri en vigor la reforma, l'1 de gener. La notícia s'afegeix al  tancament ahir dimecres de SeriesPepito.com i PeliculasPepito.com i a la detenció dels dos administradors. De moment, el setge als portals que ofereixen enllaços a webs per descarregar o veure en 'streaming' sèries i pel·lícules piratejades funciona.

Series.ly recorda que  el PP va aprovar el mes passat la reforma de la llei de propietat intel·lectual que "proposa la persecució de webs que 'ofereixin llistats ordenats i classificats d'enllaços [...] amb independència que aquests enllaços puguin ser proporcionats inicialment pels destinataris del servei', establint sancions que poden arribar als 600.000 euros". Series.ly també recorda que el govern espanyol prepara una reforma del Codi Penal per convertir aquests delictes en delicte penal i amb penes de fins a 6 anys de presó.

I ara què?

El portal afirma que continuarà funcionant "perquè puguis organitzar els teus continguts preferits, llegir les millors crítiques dels usuaris, recomanar continguts als amics i accedir a tot allò que la llei no prohibeixi", o sigui: perdrà el principal atractiu que té. La nova legislació ho posa cada vegada més difícil als que estiguin acostumats a veure pel·lícules i sèries de franc. Si continuen tancant els portals d'enllaços s'hauran de plantejar descarregar continguts amb BitTorrent o fins i tot tornar a sistemes com eMule, mètodes P2P en què qui descarrega es converteix, a la vegada, en distribuïdor del contingut, amb les conseqüències legals que això pot comportar. Tot plegat arriba quan ja s'estan desplegant a l'estat espanyol algunes plataformes de venda o lloguer de continguts audiovisuals per internet i quan s'espera que el gegant nord-americà del sector, Netflix, desembarqui l'any que ve.

Series.ly ofereix encara milers d'enllaços per veure o descarregar pel·lícules de tota mena, incloent-hi fins i tot les que són en cartellera, i sèries senceres, amb capítols que tot just acaben de sortir als Estats Units. "Ens sembla que aquesta llei està redactada des del desconeixement d'internet", es queixa el portal, "un mitjà que està transformant l'accés a la informació i la relació entre la ciutadania i el poder". Insisteixen que "l'enllaç és la peça sobre la qual es fonamenta la xarxa i la llei preveu criminalitzar-lo, alhora que pot obligar el teu operador a impedir-te accedir a determinades pàgines web". El comunicat també destaca que, "curiosament", la llei "exonera explícitament de qualsevol responsabilitat els cercadors, tot i que son les principals pàgines que enllacen a continguts sense drets".