APRENDRE A INTERNET

Com detectar en cinc minuts si t'estan desinformant

Internet és un pou de coneixement, però cal anar amb molt de compte amb la veracitat dels continguts que s'hi publiquen

Internet s'ha convertit en un pou sense fons de continguts que ens serveixen per informar-nos sobre qualsevol tema en pocs minuts, però també ens pot portar a la desinformació. Continguts veraços i rumors es mesclen en els resultats d'una cerca a Google, i per això és fàcil confondre's entre una cosa i l'altra. En aquest espai proliferen les anomenades 'teories de la conspiració': algunes parlen d'energies invisibles que ens controlen, d'altres de l'existència de dinosaures avui dia, i una de les més famoses afirma que l'home no va trepitjar mai la Lluna.

La realitat és que algunes conspiracions, portades a terme per governs, institucions i empresaris, sí que existeixen. La pregunta és: quines? T'expliquem com et pots informar sobre aquests temes amb esperit crític i descartant els continguts que no compleixen els mínims que hauria de tenir una informació per ser tinguda en compte pel lector.

1. "Els poderosos et volen enganyar"

El primer en què t'has de fixar és en el qui, que convé que sigui un subjecte concret. Els poderosos, el capitalisme, les grans empreses, la ciència oficial, són conceptes massa abstractes que no representen subjectes reals. Si un contingut no ha definit correctament el qui, desconfia de la resta de la informació que t'està oferint. 

En el mateix sentit, convé que recelis dels continguts que, en lloc de respondre a les crítiques amb dades, ho fan desqualificant l'emissor de la crítica: "A tots els que contradiuen aquesta teoria els ha comprat el poder o bé els han rentat el cervell". No t'ho empassis. 

2. Comprova on està publicada la informació

Com són la resta dels continguts que es publiquen a la pàgina on has trobat la informació que t'interessa? Si, per exemple, s'hi venen coses, alerta: podria ser que hi hagués un interès comercial al darrere del contingut que t'estan oferint. 

En el cas dels vídeos de YouTube, llegeix-ne la descripció i comprova'n la categoria: si el vídeo està indexat com a entreteniment, te l'hauries de creure? Indica que la persona que l'ha penjat ho ha fet amb una voluntat d'entretenir i no d'informar. 

3. Consulta les fonts 

Si una persona penja una informació insistint en una gran revelació, i ho fa amb la voluntat de difondre la veritat, hauria d'explicar al lector d'on ha tret aquesta informació.

Les fonts poden ser de primera mà estudis científics, acadèmics, entrevistes–, o bé de segona mà mitjans de comunicació, articles publicats a altres pàgines–. Per comprovar les fonts, el primer que has de fer es assegurar-te que els enllaços que hi ha a l'article funcionen: desconfia de continguts amb enllaços que no porten enlloc.  

Cal tenir en compte, a més, que no tots els estudis acadèmics estan ben fets. En el cas de les enquestes, assegura't que representen una mostra significativa de la societat. En el cas dels estudis científics, repassa si segueixen tots els passos del mètode científic. És molt habitual trobar estudis que se'n salten algun i publiquen conclusions enganyoses.

Desconfia també dels continguts que es justifiquen referenciant llibres, documentals o articles periodístics, perquè no tots estan ben fets. Busca'ls i decideix si et convencen tant el contingut com les fonts. 

També pot ser que la mateixa persona que difon la informació es presenti a si mateixa com una font, en tant que experta en la matèria. En aquest cas, segueix dos passos: en primer lloc, busca el seu nom a Google per comprovar-ne la seva trajectòria professional; en segon lloc, fixa't si les seves credencials serveixen per informar sobre el tema en concret de què parla: un enginyer no està acreditat per opinar sobre medicina, de la mateixa manera que un economista no necessàriament ha de saber de tecnologia. 

4. Busca més informació sobre el tema

Si el contingut prové d'una sola font, desconfia'n! Comprova que hi hagi més d'una publicació sobre la temàtica i que cadascuna d'aquestes publicacions citi fonts diferents.

5. No et refiïs mai d'informacions que es justifiquen amb experiències personals

" A mi em va funcionar", "un senyor ha vist un ovni". No et refiïs mai d'informacions que únicament aporten com a proves  experiències personals que, a més, no es poden contrastar. Per poder tenir en compte el punt de vista d'un testimoni anònim, la seva versió ha de ser confirmada com a mínim per un altre testimoni, i tot i així s'ha d'agafar amb pinces. 

6. Tingues sempre una actitud crítica

El dubte i l'esperit crític són molt positius; ens poden salvar de propagar desinformacions. Si no tens clar què penses sobre un tema, busca'n més informació, llegeix-ne opinions contràries, investiga'l fins a arribar a les arrels.