política a la xarxa

Twitter es cola a la campanya del 22-M com a eina oficial de propaganda

La xarxa social ja no és només cosa d'alguns polítics pioners. Els aparells de comunicació dels partits l'exploten en les primeres municipals piulades

Redacció
3 min
Twitter

BarcelonaLes xarxes socials en general però, més concretament, Twitter ha esdevingut una plataforma clau pels candidats a les eleccions municipals 2011. Ja no són només alguns polítics els que l'utilitzen com a usuaris avançats. Els aparells de comunicació dels partits s'hi han posat de ple. I, per primera vegada en unes municipals, les principals candidatures a les alcaldies fan una campanya paral·lela a Twitter.

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) és una de les més actives a les xarxes socials. La CUP té un compte oficial a Twitter per la gran majoria de ciutats i pobles on presenta llista. Berga, Lleida, Vic, Cerdanyola, Vilassar de Mar, Badalona, Valls, Blanes, Banyoles, Reus, Girona, La Garriga, Vilanova i la Geltrú, Molins de Rei, Arenys de Mar, Barcelona, Mataró, Vilafranca del Penedès, Sabadell, Pineda de Mar i Manresa són alguns dels municipis on la CUP té presència a Twitter.

Solidaritat Catalana per la Independència (SI) també aposta fort pels comptes particulars als diferents municipis. El partit té presència a la xarxa en ciutats i poblacions com Granollers, El Masnou, Aiguafreda, Altafulla, Vilassar de Mar, Matadepera, Viladecans, Barcelona, Girona, Tarragona i Begues, així com també comptes a nivell comarcal com el del Baix Empordà, el Valles Oriental o l'Anoia.

Convergència i Unió (CIU), amb 6.054 seguidors, és situa com el partit polític més seguit a la xarxa social. El segueixen el Partit Socialista de Catalunya (PSC) amb 4.105, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) amb 3.677, Ciutadans – Partit de la Ciutadania (C's) amb 2.426, la coalició ICV.EUiA amb 2.307 i el Partit Popular de Catalunya (PPC) amb 2.276. Iniciativa per Catalunya Verd (ICV) se situa a la cua de la llista amb només 451 seguidors.

Les etiquetes més utilitzades a la xarxa per fer piulades relacionades amb les eleccions municipals són #22M, #municipals, #Eleccions2011i #municipals2011. #22M és la més popular i la majoria d'usuaris l'afegeixen al final de cada tuit relacionat amb els comicis municipals.

En general, tan candidats com usuaris afegeixen hashtags amb les sigles dels partits per referenciar-los en les seves piulades. #CiU, #PSOE, #ERC, #PP, #Ciutadans, #CsComTu, #CsComoTu i #ICV són les més utilitzades.

Una altra pràctica freqüent és l'ús d'etiquetes tipus #nomdelmunicipi i #siglesdelmunicipi per fer tuits relacionats amb els comicis en un municipi en concret.

stats