Publicitat
Publicitat

Tenir Twitter en català al mòbil és possible: 2 trucs fàcils

Tot i que la traducció encara no ha arribat a la versió mòbil de la xarxa social ni a les aplicacions per a 'smartphones' i 'tablets' iOS, Android i Windows Phone, hi ha dreceres per aconseguir tenir #twitterencatala als dispositius de butxaca

Dijous a la nit va entrar en servei la traducció al català de la web 'twitter.com' per a ordinadors, traduïda en un mes per uns 5.000 voluntaris. El problema és que molts usuaris encara no en gaudeixen perquè accedeixen a la xarxa des de dispositius mòbils, com fan el 60% dels tuitaires a escala mundial, i Twitter encara no ha obert els projectes de traducció de la web per a mòbils i de les seves aplicacions per a 'smartphones' i 'tablets' iOS, Android i Windows Phone.

Però hi ha dues maneres de tenir Twitter en català a la majoria de terminals de butxaca:

1. Tenir una BlackBerry. Per als usuaris de BB, piular amb una aplicació en català no és cap novetat. Fa mesos que ho fan (ho fem!) habitualment, perquè l'aplicació oficial de Twitter per a aquest sistema operatiu és l'unica que es troba disponible en el nostre idioma. L'explicació és senzilla: del seu desenvolupament no se'n fa càrrec Twitter sinò RIM (Research In Motion), que sempre ha tingut clar a quina mena de mercat s'adreça. L'aplicació es gratuïta i es descarrega de l'App World.

2. Utilitzar Hootsuite. Els usuaris d'Android i iOS (iPhone, iPad) no disposen d'aplicació oficial de Twitter en català per als seus aparells. Afortunadament, n'hi ha almenys una de tercers que sí que té en compte el nostre idioma. Es tracta de HootSuite, disponible per als sistemes operatius indicats i també per a BlackBerry i per a web. Un equip de voluntaris, amb Miquel Labòria al capdavant, va traduir HootSuite al català fa gairebé un any.

En els telèfons amb Android en català (els dos Nexus de Google fabricats per Samsung, els de Sony Ericsson i algun dels models més recents de Samsung), HootSuite es configura automàticament en català. En canvi, no és així en els telèfons que no tenen el sistema operatiu en català. A mí m'ha passat en un HTC One X. Suposo que hi ha manera de configurar-ho, però no he tingut temps de provar-ho. Si algun lector ho ha fet, li agrairé que ens ho expliqui als comentaris.

HootSuite és molt més que una aplicació client de Twitter. També permet gestionar els comptes de Facebook, Foursquare i LinkedIn, que presenta en columnes a l'estil de TweetDeck. Estrictament com a client de Twitter no és tan potent com l'aplicació oficial per a Android (presenta les mencions, però no la resta d'interaccions, igual que les aplicacions per a iOS), però en canvi té algunes possibilitats que no ofereixen les aplicacions oficials; per exemple, es poden programar tuits en diferit perquè es publiquin a l'hora desitjada.

Si us agrada HootSuite, potser quan el català arribi a les aplicacions oficials de Twitter ja no us vindrà de gust adoptar-les.

_____________________________________________________________

*Article cedit per Albert Cuesta. La imatge de la portada és un muntatge de Cuesta a partir d'un collage creat per @cerdoliteral.

Més continguts de