La Wikipedia demanda l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA per l'espionatge massiu

El fundador i la directora executiva de la fundació que impulsa l'enciclopèdia en línia n'expliquen les raons en un article que podeu llegir a l'ARA

Ara
1 min
Nascut a Alabama, als EUA, Wales va cursar els primers estudis en una escola privada que dirigien la seva mare i la seva àvia.

BarcelonaLa fundació que hostatja i impulsa la Wikipedia, la Wikimedia Foundation, ha demandat l'Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units (NSA) a causa del programa de "vigilància massiva" d'internet revelat per Edward Snowden que afecta, entre d'altres portals, el de l'enciclopèdia en línia i que vulneraria diferents articles de la Constitució dels EUA. La querella (aquí la teniu sencera) és "per protegir els drets dels 500 milions de persones que fan servir la Wikipedia cada mes", expliquen el fundador, Jimmy Wales, i la directora executiva de la fundació, Lila Tretikov, en un article publicat originalment a 'The New York Times' que podeu llegir a l'ARA en català.

Segons Wales i Tretikov una bona part dels 75.000 voluntaris que hi editen articles prefereixen treballar anònimament, especialment els que treballen en assumptes controvertits o que viuen en països amb governs repressius. Amb tot, expliquen, l'anonimat no és real perquè, com s'ha publicat, la NSA interceptaria cerques de tot el trànsit web internacional que passa pels Estats Units, incloent-hi els cables que connecten els servidors de la Wikipedia amb tota la seva comunitat. Reclamen al tribunal que ordeni a la NSA aturar la vigilància del trànsit a internet. "La privacitat és un dret essencial", diuen, "fa possible la llibertat d'expressió i sosté la llibertat d'investigació i d'associació". "Quan la privacitat es protegeix, el coneixement pot prosperar", rematen Wales i Tretikov.

stats