02/06/2014

El dia que Steve Jobs va vendre un ordinador al rei Joan Carles

3 min
Steve Jobs

BarcelonaLa notícia de l'abdicació de Joan Carles I de Borbó en favor del seu fill, el futur rei Felip VI d'Espanya, ha deixat en segon pla l'esdeveniment tecnològic d'aquest dilluns: la inauguració de la WWDC, la convenció anual d'Apple per a desenvolupadors. Però resulta que hi ha almenys un vincle entre la monarquia espanyola i Apple: fa 25 anys, el rei d'Espanya va comprar personalment a Steve Jobs una de les primeres unitats del NeXT Cube, l'ordinador que Jobs va crear en ser expulsat d'Apple.

Quan el consell d'Apple, amb John Sculley al capdavant, va forçar el 1985 la dimissió de Steve Jobs, aquest va fundar la firma NeXT Computer amb l'objectiu de desenvolupar i fabricar estacions de treball destinades al mercat universitari i corporatiu. El seu primer producte, el NeXT Cube, costava 6.500 dòlars (uns 4.700 euros) i estava fabricat en una planta de producció dissenyada específicament per Jobs. Feia servir el sistema operatiu NextStep, una variant d'Unix creada especialment. Un d'aquells Cube va ser utilitzat per Tim Berners-Lee el 1990 al CERN de Ginebra per crear i fer funcionar el primer servidor web de la història.

A causa del seu preu elevat, dels igualment elevats costos de fabricació i del fet que el mercat era reduït, NeXT va tenir des del principi dificultats per prosperar pels seus propis mitjans. Això va obligar Jobs a recórrer a inversors externs. El primer va ser Ross Perot, el pintoresc multimilionari texà que va vendre EDS a General Motors el 1984 i va ser candidat a les eleccions presidencials dels EUA el 1992 i 1996. Perot va invertir a NeXT 20 milions de dòlars a canvi del 16% de l'empresa. Com a accionista de NeXT, Perot va ser el responsable que Joan Carles de Borbó comprés un d'aquells equips a Steve Jobs. Així ho explica Walter Isaacson en el capítol 18 de la seva biografia autoritzada de Jobs, publicada el 2011:

"Perot també es movia en cercles socials i empresarials exclusius que complementaven els de Jobs. En una ocasió va portar-lo a un sopar-ball de gala a San Francisco organitzat per Gordon i Ann Getty en honor del rei Joan Carles I d'Espanya. Quan el rei va preguntar a Perot a qui havia de conèixer, Perot li va presentar immediatament Jobs. Aviat van començar el que Perot descriu com "una conversa elèctrica", en què Jobs li descrivia amb entusiasme la següent onada de la informàtica. En acabar, el rei va escriure uns gargots en una nota i l'hi va entregar a Jobs. "Què ha passat?", va preguntar Jobs. "Acabo de vendre-li un ordinador".

No és la primera vegada que se cita aquesta anècdota. Amb anterioritat s'havia dit que va tenir lloc un any abans a Georgetown, durant una festa organitzada per Katherine Graham, l'editora del diari 'The Washington Post'. Els que ens dedicàvem aleshores a la premsa informàtica vam tenir notícies que un dels pocs NeXT que existien a Espanya es trobava al palau de la Zarzuela. Es va arribar a assegurar que Jobs l'hi havia regalat al rei d'Espanya a títol promocional. Però, tota vegada que el llibre d'Isaacson és una biografia autoritzada, el més probable és que passés el que explica Perot.

NeXT va deixar de fabricar ordinadors el 1992, després de vendre un total de 50.000 unitats. La firma va seguir venent el seu programari fins al 1996, any en què va ser adquirida per Apple per utilitzar NextStep com a base per a la creació del nou sistema operatiu OS X per als seus Macintosh. Amb l'operació, Steve Jobs es va reincorporar a Apple per dirigir-la fins a la seva mort, l'octubre del 2011.

stats