Com funcionen els cervells informàtics més grans del món?

Els centres de dades són la clau de l'èxit de les grans empreses informàtiques, els llocs on s'emmagatzema la informació de milions d'empreses i particulars d'arreu del món. Us donem més pistes sobre aquests magatzems de bytes

Redacció
1 min

BarcelonaNo els veiem i moltes vegades no sabem què són però tenen un paper fonamental a la nostra vida: guarden i vigilen la nostra informació.

Són els centres de dades, els llocs on s'emmagatzema la informació de centenars de milers d'ordinadors d'empreses i particulars d'arreu del món. El blog Carrero parla, en el seu últim post, dels centres de dades més importants, que allotgen centenars de milers de servidors i desenes de pentabytes i segueixen creixent sense límits, especialment en els últims temps, amb la creació dels serveis d'emmagatzematge en el núvol, que han fet augmentar encara més la seva capacitat.

Apple, Google, Microsoft, IBM i Facebook són algunes de les empreses que tenen els centres de dades més grans. L'empresa fins ara dirigida per Steve Jobs acaba d'inaugurar un nou centre de dades a Carolina del Nord del qual encara no hi ha ni tan sols imatges interiors, però se sap que té una enorme capacitat. En el cas de Google, els seus centres tenen normalment 45 contenidors que allotgen més de 1.100 servidors, mentre que els de Facebook poden emmagatzemar més de 40.000 milions de fotos que permeten que els usuaris puguin pujar fins a 2.000 imatges per segon.

El centre de dades de Microsoft, en canvi, és a Chicago, i el van obrir al 2009 amb 56 contenidors que poden allotjar fins a 2.500 servidors cada un. En el cas d'IBM, opera més de 750.000 m2 de centres de dades arreu del món: és una de les companyies que més treballa per la sostenibilitat i ha creat els centres de dades "verds", que permeten estalviar milers de quilovat-hora cada any.

stats