Drets d'autor

Les 10 claus del tancament de Megaupload

El bloqueig de la web de descàrregues il·legals per part de l'FBI s'interpreta com una reacció a la vaga contra la SOPA

Albert Castellví
3 min
Megaupload

Barcelona1. Què és Megaupload?

Megaupload és un portal que permetia l'emmagatzematge i descàrrega de tot tipus d'arxius. Va ser fundada a Hong Kong l'any 2005 i s'havia convertit en una de les eines més utilitzades pels internautes que volien compartir documents, però també –i sobretot– per als que buscaven maneres d'accedir a continguts audiovisuals, com sèries i pel·lícules, de forma gratuïta. Al voltant de Megaupload havien nascut portals com Megavideo, que permet veure els arxius en streaming, i altres d'especialitzats en fotografies, música o continguts pornogràfics.

2. Quin era el negoci?

Megaupload oferia la possibilitat de descarregar els continguts de forma gratuïta –amb publicitat– o bé pagant quotes que podien ser mensuals, trimestrals o fins i tot vitalícies, i que permetien un accés més ràpid i il·limitat als arxius. Tot plegat havia permès a Megaupload aconseguir un benefici de 175 milions de dòlars.

3. Per què l'han clausurat?

Molts dels continguts que oferia Megaupload i els seus portals germans tenien drets d'autor que la pàgina no respectava. L'FBI considera que els responsables del portal lideren "una organització criminal responsable d'una enorme xarxa de pirateria informàtica mundial", i els acusa de blanqueig de diners, infraccions massives dels drets d'autor i violació de la propietat intel·lectual, entre altres.

4. Qui són els detinguts?

Quatre dels responsables de l'empresa es troben en presó preventiva a Nova Zelanda –on s'han produït les detencions. El principal acusat és Kim Schmitz, conegut com Kim Dotcom, un conegut hacker alemany de 37 anys que va ser el fundador de la companyia. De fet, abans de crear Megaupload ja havia estat condemnat per diversos delictes relacionats amb la pirateria informàtica i la malversació. Amb ell han ingressat a la presó els alemanys Fin Batato i Mathias Ortmann, i l'holandès Bram van der Kolk. Tots quatre han estat detinguts per la policia neozelandesa a instàncies de l'FBI, i ara estan pendents de ser extradits als Estats Units, ja que és en aquell país on han estat acusats.

5. Què diuen els detinguts?

Abans que es fes efectiu el tancament de Megaupload, els responsables de la web van penjar-hi un comunicat segons el qual les acusacions d'incompliment dels drets d'autor estan "grollerament inflades", i defensaven que "la immensa majoria" dels continguts de la pàgina són "legítims". Posteriorment, durant la declaració davant el jutge, Schmitz ha assegurat: "No tenim res a ocultar".

6. Per què arriba ara aquesta operació?

L'FBI va voler desmarcar completament aquesta actuació de les protestes contra la llei antipirateria dels Estats Units, la SOPA, que dimecres van apagar milers de pàgines web. Segons el cos, l'operació és el resultat de dos anys d'investigació, però la coincidència temporal amb el debat sobre la nova llei ha fet que la clausura de Megaupload s'interpreti com una represàlia per les protestes.

7. Quina ha estat la reacció a les xarxes?

El col·lectiu Anonymous ha respost amb contundència al tancament de Megaupload, i aquesta matinada ha bloquejat diverses webs, com la del departament de Justícia dels Estats Units –que ja torna a estar operativa– o la d'Universal Music, una de les empreses que s'havia posicionat més clarament a favor d'una llei com la SOPA que protegeixi els drets d'autor. També els usuaris de Twitter han mostrat la seva oposició al tancament de la pàgina, i hashtags com #Megaupload, #SOPA o #WorldWarWeb [Guerra Mundial de la Xarxa] han aparegut entre els trending topics mundials.

8. Què passarà amb els arxius penjats legalment?

Més enllà de les descàrregues il·legals, Megaupload permetia compartir arxius propis amb altres usuaris. Aquests documents, penjats legalment al servidor, tampoc no són accessibles des del tancament de la pàgina, i no és clar si en algun moment es podran recuperar. El president de l'Associació d'Internautes, Víctor Domingo, ha explicat a Efe que han rebut més de 200 peticions sobre com cal actuar. La seva recomanació és que denunciïn la situació als cossos de seguretat.

9. Què passarà amb les altres webs de descàrregues?

Megaupload era la més utilitzada, però ni de bon tros l'única web que permetia descarregar de forma il·legal pel·lícules i sèries penjades a la xarxa per altres usuaris. Queda la incògnita de si l'FBI té la intenció d'actuar amb totes les altres pàgines que desenvolupen la mateixa activitat que Megaupload o altres de semblants –com les de visualització en streaming o les d'intercanvi directe d'arxius a través de sistemes P2P– o bé si l'objectiu d'aquesta acció era advertir aquestes webs del que els pot passar si no compleixen la legalitat.

10. Per què Sarkozy ha mostrat el seu suport a l'acció?

El president de França, Nicolas Sarkozy, ha felicitat els Estats Units per la decisió de clausurar Megaupload i ha demanat que els estats col·laborin entre ells en la lluita contra la pirateria. França ha aprovat recentment la seva pròpia llei antipirateria, Hadopi, que permet impedir l'accés a internet als reincidents, sempre sota autorització judicial. Aquest extrem, però, no s'ha arribat a aplicar mai fins ara.

stats