El fundador de Megaupload seguirà pres a Nova Zelanda

Kim Schmitz continuarà en presó preventiva almenys durant un dia més. Els altres detinguts són Finn Batata, de 38 anys, Mathias Ortman, de 40 anys, i l'holandès Bram van del Kolk, de 29 anys

Efe
3 min

AucklandUn tribunal de justícia neozelandès ha deixat aquest dilluns vista per a sentència la petició de llibertat sol·licitada pel fundador del portal Megaupload, Kim Schmitz, en presó preventiva, i l'extradició que sol·licita Estats Units per pirateria informàtica.

Al final de la vista, d'unes quatre hores, en un tribunal a la perifèria d'Auckland, el jutge encarregat del cas David McNaughton, ha indicat que la sentència serà anunciada dimarts o dimecres d'aquesta setmana.

Fins llavors, Schmitz, també conegut com Kim Dotcom, seguirà en presó preventiva, després d'estar durant la major part de l'audiència amb les mans creuades sobre el ventre i en silenci, que només interromput per dirigir-se als seus advocats.

La vista s'ha centrat en la petició de llibertat provisional sota fiança per l'informàtic alemany de 38 anys, que va ser detingut divendres passat a la seva residència als afores de la ciutat neozelandesa d'Auckland.

Amb Schmitz, van ser detinguts els també l'alemany Finn Batata, de 38 anys i cap tècnic del portal, i Mathias Ortman, de 40 anys i cofundador de Megaupload, així com l'holandès Bram van del Kolk, de 29 anys.

Els tres executius, que van fer aparició al principi i al final de la sessió judicial d'avui, seguiran també a la presó preventiva.

Els representants legals dels quatre detinguts van sol·licitar la llibertat sota fiança dels seus clients arran que el passat divendres el jutjat ordenés el seu ingrés a la presó preventiva i desestimés una primera petició de llibertat condicional.

Operació "desmesurada"

L'advocat del principal cervell del portal Megaupload, ha qualificat d'"agressiva" i "desmesurada" l'operació policial de divendres i ha presentat Dotcom com un empresari responsable i un home de família, amb una dona embarassada de bessons i tres fills, que vol viure a Nova Zelanda.

"El senyor Dotcom nega amb èmfasi haver tingut una conducta errònia o delictiva i també rebutja que hi hagi existit una mega conspiració", va dir el lletrat, Paul Davidson.

Risc de fuga

Per la seva banda, la fiscal Anne Toohey ha mantingut l'argument que era un "alt" risc concedir la llibertat sota fiança a Dotcom ja que, segons ell, disposa de mitjans per escapar del país, inclòs un helicòpter a la porta de casa i diversos passaports legals amb diferents identitats, així com múltiples targetes de crèdit.

A aquest argument, la defensa va respondre que les autoritats han confiscat els passaports del seu client, congelat seus comptes bancaris i que, a més, a Dotcom li agrada "col·leccionar" targetes de crèdit vençudes.

A més, Davidson ha dit que Dotcom s'ha mostrat disposat a cooperar en la investigació i que, per a ell, seria difícil escapar pel fet que es tracta d'una persona que no passa desapercebuda, en referir als seus gairebé dos metres d'altura i uns 150 quilograms de pes.

En una de les seves intervencions, el jutge ha apuntat que l'arma de foc trobada a pocs metres del fundador de Megaupload "és un factor agreujant per a la petició de llibertat provisional", mentre la defensa i l'acusació discutien si l'arma estava carregada amb bales de goma o de plom.

Detinguts europeus

Per la seva banda, la fiscal Toohey esmentar durant la vista que en la mateixa operació policial coordinada per agents del FBI dels Estats Units van ser detingudes dues persones més a Europa.

Aquests han estat identificats com Sven Echternach, de 39 anys i de nacionalitat alemanya i detingut al seu país en tornar de Filipines, i l'eslovac Andrus Nomm, de 32 anys, que va ser arrestat a Holanda.

Càrrecs als eUA

En el cas que Nova Zelanda concedeixi l'extradició de Schmitz i dels altres tres detinguts, aquests afrontaran als Estats Units càrrecs per crim organitzat, blanqueig de diners i de violació de la llei de drets de propietat intel · lectual.

Per aquests delictes, si són declarats culpables, poden ser condemnats a una pena màxima de 50 anys de presó.

Les autoritats dels Estats Units van tancar dijous passat el portal de descàrregues Megaupload en considerar que forma part d'"una organització delictiva responsable d'una gran xarxa de pirateria informàtica mundial" que ha causat més de 500 milions de dòlars en pèrdues en transgredir els drets de autor de companyies.

L'oposició contra Dotcom

La vista va coincidir amb una crida de l'oposició al Govern neozelandès perquè investigui i expliqui el motiu pel qual va concedir, el 2010, la carta de residència a Dotcom després d'invertir vuit milions de dòlars en bons del Tresor, tot i que aquest tenia ja antecedents penals a Alemanya.

stats