Internet

Les "herències digitals", una tendència a l'alça al Regne Unit

L'emmagatzematge en núvol i l'ús d''smartphones' fa que els usuaris incloguin les contrasenyes a internet als seus testaments, per assegurar que el seu llegat digital no es perdi quan es morin

Reuters
2 min

BarcelonaEls britànics han començat a incloure en els seus testaments contrasenyes d'Internet, per tal d'assegurar que la seva música, vídeos, fotografies i qualsevol altra informació no es perdrà quan morin.

Una enquesta del Centre de Tecnologia Social i Creativa (CAST, per les seves sigles en anglès) de la Universitat de Londres, en què hi van participar 2.000 persones, assenyala que l'11% dels britànics reconeix haver inclòs en el seu testament – o haver-s'ho plantejat - contrasenyes a internet, en una tendència que el CAST ha denominat "herència digital".

Els responsables de l'enquesta asseguren que serà una tendència a l'alça amb el pas del temps, degut al “valor monetari” de les biblioteques de música i al “valor sentimental” de les col·leccions de fotos, de les quals cada cop se'n fan menys còpies físiques.

Els perills i els riscos del “núvol”

Chris Bauer i Jennifer Barth, co-autors de l'estudi Generació en el núvol - que ha servit de marc per a l'enquesta - van estudiar en profunditat 15 casos dels 2.000 enquestats per investigar les implicacions que tindrà que els records personals i culturals de la gent estiguin cada cop més presents “únicament” a l'anomenat núvol, els servidors que emmagatzemen informació disponible remotament més enllà dels dispositius.

Bauer afirma haver descobert que els “nadius digitals” confien instintivament en el núvol per interactuar, guardar, emmagatzemar i compartir la seva informació i gustos personals. La idea dels llegats digitals va sorgir quan van preguntar als usuaris del núvol què rescatarien si hi hagués un incendi a casa seva. Bauer assegura que la gran majoria van dir “aniria a l'ordinador, m'enviaria a mi mateix les meves fotos (i altres tresors digitals) per correu electrònic i llavors sortiria de la casa”.

El futur de la identitat online i les activitats d'una persona quan mor s'ha convertit en un assumpte creixent degut a la tendència a l'alça de la computació en núvol, els records digitals, les xarxes socials i una generació d'usuaris d'Internet, cada cop d'edat més avançada. La xarxa social Facebook, per exemple, permet desactivar el perfil d'un usuari mort, però no proporciona les contrasenyes perquè els seus parents puguin seguir accedint al perfil.

L'ús de telèfons intel·ligents i altres dispositius també han incrementat la quantitat de serveis en línia, incloent l'emmagatzematge de pel·lícules, vídeos familiars, correus electrònics i informació de treball.

Prop del 25% dels enquestats creuen que el 2020 ja no hi haurà fotografies impreses, i el 14,5% pensa que ja no hi haurà llibres físics.

stats