XARXES

10 dates clau en la història d'amor i odi entre Apple i Steve Jobs

La carrera del fundador de la companyia de la poma va quedar esquitxada per grans èxits empresarials, però també per fracassos personals i problemes de salut

Ara
3 min
Jobs (d) i Wozniak (e) van fundar Apple el 1976

Barcelona1976: La creació d'Apple

L'1 d'abril del 1976, Steve Jobs, de 21 anys, i Steve Wozniak, de 25, funden la companyia Apple Computer a Cupertino, Califòrnia. La inversió inicial va ser de 250.000 dòlars i l'empresa va veure la llum en un garatge. El juliol d'aquell any, tots dos van posar a la venda l'Apple I, el primer dels ordinadors fabricats per la companyia, i que tenia un preu de venda de 600 dòlars. Es tractava d'una placa base encaixada en fusta a la qual s'afegia un teclat i una pantalla de televisió.

1984: El primer Macintosh

Vuit anys després, el 1984, Apple feia el salt al gran mercat i llançava el primer Macintosh. La companyia de la poma volia desbancar IBM, el líder del sector informàtic en aquella època, i es va adreçar als líders de les corporacions. Jobs es va posar en contacte amb el cap de Pepsi, John Sculley, i el va convèncer per convertir-lo en president de la companyia. “Vols passar-te la resta de la vida venent aigua amb sucre o vols canviar el món?”, diu la llegenda que va ser l'oferta de feina de Jobs. Un any més tard, les desavinences entre tots dos van acabar amb l'acomiadament de Jobs.

1985: L'adéu a Apple i la fundació de NeXT

El maig de 1985, Sculley relleva Jobs com a cap de la divisió de Macintosh de l'empresa. Jobs abandona la companyia i diu que l'han acomiadat. El motiu de la renúncia és la lluita interna que tots dos mantenien pel poder al si d'Apple. Llavors funda NeXT, una altra empresa tecnològica molt prometedora però amb poc èxit comercial pels alts preus dels productes. La feina de Jobs al capdavant de NeXT va ser el bitllet per poder tornar a pujar al carro d'Apple, anys més tard.

1996: Retorn triomfal a Apple

Deu anys després d'haver alçat el vol, un renovat Steve Jobs tornava a Apple com a conseller delegat de l'empresa. La companyia de la poma havia comprat NeXT, l'empresa fundada per Jobs, i el retorn del fundador acomiadat era el final perfecte d'un desamor que havia durat una dècada. Amb el retorn de Jobs, la creativitat d'Apple rep un nou impuls, que aviat es va traduir en més productes d'èxit.

1998: Arriba l'iMac

El maig del 1998, Jobs presenta un nou producte, l'iMac. El nou ordinador de la companyia és un retorn als orígens. L'aposta és clara: com en el Macintosh original, tot el material informàtic està ficat dins una sola capsa, sense que hi hagi cap diferència entre la torre i el monitor. L'iMac és, a més, el primer ordinador que descarta la disquetera per apostar pel CD-ROM. Per donar impuls al producte, Jobs llança una nova campanya publicitària, en què torna a oferir a famosos la possibilitat de “canviar el món”.

2001: L'iPod arriba al mercat de la música

El gran salt d'Apple arriba amb la diversificació de les activitats de la companyia a camps com la reproducció de música o la telefonia mòbil. El segle XXI arrenca amb la creació de l'iPod, un aparell de la mida d'una targeta de crèdit que permet escoltar música fora de casa. L'iPod va ser el primer reproductor musical de la companyia de la poma i en una dècada se n'han venut prop de 300 milions d'unitats a tot el món.

2004: Jobs anuncia que té càncer

Als 49 anys, Steve Jobs va anunciar al món que tenia càncer. Es va operar d'urgència perquè li extirpessin un tumor del pàncrees. Durant el mes que Jobs va estar apartat del dia a dia de la companyia, l'encarregat de liderar-la va ser Timothy D. Cook, l'ara successor de Jobs al capdavant d'Apple.

2007: L'iPhone, la revolució d'internet portàtil

La veritable revolució d'Apple arriba amb l'iPhone, el primer dispositiu encaminat a l'internet portàtil. L'aparell, que també és telèfon, amb càmera de vídeo i reproductor de música, es converteix en un dels productes de més èxit de la història de la indústria tecnològica i és el pioner entre els smartphones. La pantalla tàctil i les aplicacions es converteixen en els símbols de l'iPhone.

2010: L'iPad inventa els mercats de les tauletes

Si bé l'iPod i l'iPhone havien representat l'arribada d'Apple al mercat dels reproductors de música i al de la telefonia mòbil, l'iPad va inventar el mercat de les tauletes, un dispositiu a cavall entre el telèfon i l'ordinador. En una setmana, se'n van vendre mig milió d'unitats. Ràpidament, la resta de competidors van imitar el moviment d'Apple i van crear un nou nínxol de mercat.

2011: La renúncia final

A mitjans d'agost Steve Jobs va anunciar que plegava del càrrec de conseller delegat d'Apple, tot i que volia continuar vinculat a la companyia. En una carta adreçada a la comunitat d'usuaris, Jobs explicava que “si mai arribava un dia en què ja no podia complir amb les meves funcions i expectatives com a conseller delegat d'Apple, jo seria el primer de fer-vos-ho saber. Per desgràcia, aquest dia ha arribat”. I la matinada del 6 d'octubre Jobs ha mort a l'edat de 56 anys.

stats