15 països d'arreu del món implementen el vot per Internet gràcies al 'software' d'una empresa catalana

Els mexicans del Districte Federal residents a l'estranger podran anar a les urnes 'on-line' el proper 1 de juliol

Acn
2 min

BarcelonaDels 17 països que ja han implementat el vot electrònic, 15 ho han fet gràcies al 'software' de Scytl, una empresa catalana que va néixer el 2001 com a 'spin-off' de la Universitat Autònoma de Barcelona i que s'ha convertit en líder en el sector. Actualment, Scytl està treballant amb el vot des de l'estranger a l'Assemblea Nacional de França, a les primàries de 12 estats dels EUA i al govern de Mèxic Districte Federal, a més d'altres projectes de vot electrònic a Bòsnia, Sud-àfrica, l'Índia, el Regne Unit, Noruega i Suïssa. El vot electrònic suposa una reducció de costos, més rapidesa en el recompte i un augment de la participació, factors que han contribuït al ràpid creixement de Scytl.

El conseller delegat de la companyia, Pere Vallès, ha explicat en una entrevista amb l'ACN que gràcies al "mercat d'expansió" de Scytl l'empresa no es veu afectada per la crisi. Des del 2004 ha vist augmentar el seu volum de negoci en un 70% anual. La companyia té 170 treballadors, dels quals 100 són a la seu central de Barcelona i els 70 restants estan repartits a les oficines dels Estats Units -n'hi ha dues-, Grècia, la Índia i el Canadà.

Tot i que l'empresa líder del sector és de Barcelona, cap administració catalana ni espanyola ha implementat encara el vot electrònic. A casa nostra, Scytl sí que ha facilitat eleccions 'on-line' en el sector privat i en universitats.

Els 'chilangos' poden demanar el vot electrònic fins al 15 de març

El proper 1 de juliol els mexicans estan cridats a les urnes per triar nou president i, en 15 dels 32 estats de la República, també per escollir cap de govern. Com és habitual, els mexicans residents a l'estranger -a Catalunya en són 7.500- poden emetre la seva butlleta per correu postal. Com a novetat, els 'chilangos' -els originaris del Districte Federal de Mèxic- podran escollir 'on-line' el cap del seu estat, gràcies al software de Scytl. Es tracta d'una prova pilot que, si funciona, s'estendrà a tots els comicis mexicans en un futur. El termini per demanar el vot electrònic acaba el 15 de març, i es pot fer donant-se d'alta a la pàgina web www.votachilango.org.mx.

Amb els objectius de promocionar aquesta nova modalitat de vot i de conèixer l'empresa que en desenvolupa el software, dos consellers electorals de l'institut electoral del Districte Federal de Mèxic són aquests dies a Barcelona. Si l'experiència amb els 'chilangos' funciona, "això pot portar-nos a que els legisladors canviïn la llei mexicana i permetin que es faci servir el vot electrònic també per a les eleccions a la presidència, fet que abaratiria els comicis", ha assenyalat en declaracions a l'ACN el conseller electoral Ángel R. Díaz Ortiz.

La votació 'on-line' s'iniciarà el proper 28 de juny a les vuit del matí (hora mexicana) i acabarà el dia 1 de juliol a les sis de la tarda (també hora mexicana). Un cop tancats els col·legis electorals, "els primers resultats que tindrem seran els de la urna virtual", ha explicat el conseller electoral mexicà Néstor Vargas Solano.

stats