Com instal·lar la versió beta de l'iOS 8 per a l'iPhone (i per què no és bona idea)

L'última actualització del sistema operatiu per a mòbils d'Apple no estarà a disposició de tothom fins a la tardor, però ja s'hi pot accedir

Enric Borràs
4 min
sadsasda

BarcelonaLa nova versió del sistema operatiu dels iPhone i iPad, l'iOS 8, es va presentar dilluns però no serà a l'abast de tothom fins a la tardor. De moment només se n'ha enllestit una versió de proves pensada per als desenvolupadors d'aplicacions. Tot i amb això, és prou fàcil instal·lar-la i també es pot fer marxa enrere, tot i que instal·lar la beta és arriscat i poc recomanable. Hi ha aplicacions que no us funcionaran i, com que és una versió de proves, el telèfon es pot apagar de sobte o patir alguns errors. Si no seguiu bé el procés o teniu algun problema també podeu patir problemes i perdre dades.

Tot i amb això, si us agrada el risc i voleu provar l'iOS 8 tan sí com no, el primer que heu de fer és una còpia de seguretat de l'iPhone, per assegurar-vos que podeu fer marxa enrere. Recordeu que per fer-ho l'heu de tenir actualitzat a l'última versió -la 7.1.1- i connectar-lo amb el cable corresponent a l'ordinador on el feu servir habitualment i, a l'iTunes, clicar a 'Resum' i, dins l'apartat de 'Còpies de seguretat', a 'Fer còpia ara'. Una vegada fet, podeu intentar l'actualització del telèfon a la nova versió del sistema.

Instal·lar l'iOS 8

El primer que us cal és descarregar l'actualització del sistema operatiu a l'iOS 8 beta. Si sou desenvolupadors ho podeu fer des de la web d'Apple mateix, identificant-vos-hi, però si és el cas segur que no llegiu això. Si no, l'haureu de cercar a una altra banda. Amb un cop d'ull a Google la trobareu a molts llocs, com ara aquí, però assegureu-vos que descarregueu l'actualització i no un virus ni res semblant. Fixeu-vos també en què la versió que us descarregueu és l'adequada per al vostre model d'iPhone i, una vegada descarregada, descomprimiu-la.

Quan hagueu descomprimit la versió beta tot plegat és força fàcil. Només heu de tornar a connectar l'iPhone -del qual abans heu fet una còpia de seguretat- a l'ordinador amb el cable i, a l'iTunes, anar a la pestanya de l'iPhone, clicar a 'Resum'. Mentre pitgeu la tecla Alt en un Mac -Shift en un PC amb Windows-, cliqueu 'Buscar actualitzacions' i seleccioneu l'arxiu que us heu descarregat. Ha d'estar descomprimit -té una extensió .ipsw-.

Un cop fet això el telèfon comença el procés d'actualització, que triga una bona estona. És important que no el desconnecteu a mig procés, encara que sembli que s'ha aturat, i que tingueu prou bateria a l'ordinador -si feu servir un portàtil desendollat-. No atureu el procés a mitges. Quan acabi l'actualització el telèfon es reiniciarà i us demanarà el número de desbloqueig, si el teniu bloquejat per codi; el PIN de la targeta SIM i l'usuari i la contrasenya de l'Apple Store. Cal que tingueu totes aquestes dades a mà abans de començar el procés.

Problemes

Com que és una versió beta és molt probable que noteu alguns problemes, i és normal. S'ha fet precisament per provar-la i detectar-los abans que no sigui oficial. En la majoria de telèfons, per exemple, encara no acaben de funcionar bé les notificacions 'push' -alertes amb sons i finestres emergents d'aplicacions com Mail o WhatsApp-. El WhatsApp mateix també té errors i, o no funciona del tot bé -sobretot en iPhone 5- o s'apaga inesperadament; en alguns casos el teclat impedeix veure els missatges més recents, perquè els tapa.

En alguns aparells -sobretot als iPhone 4s- podeu notar que tot us va una mica més lent, o a batzegades. El telèfon també es pot reiniciar tot sol sense avisar-vos abans i es pot arribar a bloquejar uns segons quan estigueu a mig fer alguna cosa. També podeu trobar a faltar algunes de les novetats anunciades, com el text predictiu, com a mínim si teniu el telèfon en català, i no podreu fer servir les millores de connectivitat amb els altres aparells d'Apple si no els actualitzeu, també.

A més, cal tenir en compte que Apple us pot reclamar la identificació de desenvolupadors per permetre-us descarregar noves versions del sistema o per continuar-lo fent servir. Si no la teniu i no restaureu la versió anterior el telèfon us pot quedar inutilitzat.

Fer marxa enrere

L'opció més sensata, ara com ara, és continuar amb l'última versió de l'iOS, la 7.1.1. Si us heu atrevit a provar la beta i voleu tornar enrere ho heu de fer amb la còpia de seguretat que heu fet abans d'instal·lar-la. Per què l'heu fet, oi? Podreu fer marxa enrere mentre no surti la versió 8 definitiva, llavors ja serà impossible. Per tornar enrere el que heu fer és apagar el telèfon i, mentre pitgeu el botó 'Home' -el rodó de la part del davant-, connectar-lo amb el cable a l'ordinador. No deixeu de prémer el botó fins que l'iTunes no us detecti el telèfon en mode de recuperació. Quan ho faci, cliqueu a l'opció de restaurar el telèfon i us en recuperarà la configuració de fàbrica.

Si heu fet una còpia de seguretat abans d'instal·lar l'iOS 8, en acabat, podreu recuperar totes les vostres dades. Però atenció, si mentre provàveu l'última versió del sistema operatiu heu actualitzat l'iCloud o heu fet una nova còpia de seguretat, no podreu recuperar tot el que teníeu al telèfon. Tingueu-ho en compte.

stats