XARXES

Els insults de Chicho Lorenzo al catalanisme, tema del dia a la xarxa

El pare del pilot de Moto GP Jorge Lorenzo va carregar contra el catalanisme a Facebook. La xarxa social va tancar-li el seu perfil però avui ja torna a estar actiu. S'han format grups de suport al protagonista de la polèmica i també en contra seva. A Twitter també s'han comentat les seves paraules

David àlvarez
4 min

BarcelonaEls insults de José Manuel "Chicho" Lorenzo, el pare del pilot de Moto GP Jorge Lorenzo, que dilluns va criticar durament el catalanisme al seu perfil de Facebook, són el tema del dia a internet, on els usuaris de les xarxes socials han pres posició a favor o en contra del protagonista de la polèmica. Facebook va tancar el perfil de Lorenzo pare arran de les denúncies de diversos grups que van acusar-lo de “xenòfob”, però aquest dimarts, el perfil torna a estar actiu, encara que el propietari ha canviat el nom que ahir hi figurava (Chicho Lorenzo) pel seu nom real: José Manuel Lorenzo.

Aquest dimarts i davant el ressò de la notícia, Chicho Lorenzo ha volgut matisar les seves opinions en una conversa amb el digital "dbalears.cat", en què explica que els comentaris que van donar origen a la polèmica “han estat trets de context expressament”, amb la intenció de perjudicar-lo. El pare del pilot, que ha enviat un correu escrit, irònicament, en alemany, es defensa dient que no ha fet cap afirmació. “Tampoc he donat la meva opinió sobre el tema. Algú ha agafat uns comentaris meus del Facebook i ha decidit publicar-los fora de context i sense el meu consentiment amb la intenció de perjudicar-me”, diu.

Grup de suport

Els usuaris de les xarxes socials, però, no han estat aliens a la polèmica. Quan es va saber que Facebook tancaria el perfil de Chicho, a la xarxa social va aparèixer un grup amb el nom 'No al tancament del perfil de Chicho Lorenzo', amb 165 membres i on es poden llegir opinions com la d'Antonio Payeras, que diu que "aquest homo ha dit lo que tot Mallorquí de bé pensam! Amb dos collons, que ja esta bé!". Quan la xarxa social va fer marxa enrere en el tancament, usuaris com José Roig es van felicitar: “Crec que la mobilització va per bon port. Chicho torna a estar d'alta amb el seu mateix perfil, José Manuel Lorenzo. Bravo!”. Lorenzo pare també apareix com a creador d'un altre grup, 'Jo som salat', que es defineix com un “moviment per sa defensa de sa identidat, sa llengo i sa cultura d'es poble Baléà”.

Entre els comentaris del grup, algun usuari també enllaça la web "valenciafreedom.com". Seguint l'enllaç, trobem un text sota el títol “el poble balear desperta”, text en què es critica que “l'imperialisme catalanista” és “el malson que ataca totes i cadascuna de les senyes d'identitat dels pobles balear, aragonès i valencià”. En els fòrums de la mateixa pàgina, també es demana que l'11 de setembre, coincidint amb la Diada, es cremin estelades en aquests territoris “en clara al·lusió a la idea proposada per Chicho Lorenzo”.

Grup de crítica

En sentit contrari, també ha aparegut un altre grup de Facebook que porta per nom 'Jo també crec que Chicho Lorenzo hauria d'estar tancat a un psiquiàtric', que té 153 membres. Allà, usuaris com el José Angus Hontanilla comenten: “El que em fa gràcia és que hi ha Balears que no volen ser part dels Països Catalans, i no els importa que els ocupin els anglesos, alemanys, italians, etc”. El Xevi Priest, més àcid, diu que “si no vol tenir relacions amb els catalans, que no participi a Montmeló, ni que el seu fill digui que córrer al circuit de Catalunya és córrer a casa”.

Piulades en contra i a favor

Twitter també s'ha omplert de reaccions a les dures paraules del pare de Jorge Lorenzo, tant a favor com en contra. Per exemple, Pepinho Sanz li envia un missatge de suport: “Una forta abraçada a Chicho Lorenzo, progenitor del nostre campió del Món @lorenzo99. Estem amb tu!”. Bartolomé Maura, per la seva banda, diu: “Tot el meu suport a Chicho Lorenzo i el meu rebuig als grups feixistes pancatalanistes que tant de mal fan a la nostra història”.

La xarxa social de les piulades, però, també té missatges en contra dels comentaris del pare del pilot. Una usuària que es fa dir Jelen qualifica les paraules de Chicho de “feixistes i racistes”. Abans, Jordi Vázquez havia comentat amb humor: “Facebook tanca el compte de Chicho Lorenzo, que va insultar els catalans. Espanyolistes, 0 – Catalunya, 1”. El mateix usuari comenta, unes hores més tard: “Chicho Lorenzo té tara. Però és just recordar que Jorge Lorenzo es va negar a posar-se la samarreta de la selecció espanyola per no ofendre Catalunya”.

Crida a la reconciliació

I entre tant militant, un missatge penjat a la pàgina del grup de suport a Chicho crida l'atenció pel to conciliador. Està signat per Marcos Pérez, que es mostra sorprès per una polèmica estèril i fa una crida al respecte. "Prou ja de tanta ràbia provocada per l'interès de quatre fatxes, siguin del bàndol que siguin", comenta. "No sé realment d'on ha sortit tot aquest merder entre Balears i Catalunya però no conec cap independentista català que tingui res en contra de vosaltres. Al contrari, us veiem com a germans. No volem que sigueu Catalunya, però sí que és veritat que tots som part dels Països Catalans, que ve a dir que tots parlem el mateix idioma, amb les seves diferències. No significa que siguem el mateix país. Però és una realitat que històricament hem sigut un", continua explicant abans d'acomiadar-se amb una crida a la pau.

stats