Els internautes perden la por de ser vigilats

Baixa la preocupació per la privacitat i la falta de confidencialitat, segons l'enquesta 'Navegantes en la red 2015'

Malgrat que a 8 de cada 10 usuaris els preocupi l'ús que es pot arribar a fer de les seves dades personals, l'enquesta anual publicada per l' Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC), indica que, per primera vegada des del 1996, es redueix la preocupació a ser vigilats entre els usuaris de l'estat espanyol.

L' enquesta, que es publica anualment, té per objectiu conèixer el perfil de l'internauta i els seus hàbits a internet. Cal destacar que, tot i comptar amb  més de 17 mil persones enquestades, els resultats no són representatius de tota la població, ja que acostumen a contestar-la usuaris avançats i majoritàriament masculins.

La privacitat i la seguretat a internet preocupen, però menys. El 41% dels internautes assegura sentir-se bastant o molt vigilat a internet, xifra que ha baixat considerablement respecte dos anys enrere, quan era del 53,5%. A més, la preocupació per ser controlats per governs i empreses també ha disminuït en l'últim any: del 73,1% al 69,2% i del 76,7% al 74,2%, respectivament.

4 de cada 10 es connecten més de quatre hores al dia 

Mentre el 90% dels enquestats admet accedir a la xarxa diverses vegades al dia, gairebé la meitat s'hi connecta durant més de quatre hores diàries. Només el 12,3% ho fa per menys d'una hora. Pel que fa al mitjà,  el dispositiu més utilitzat és el mòbil (93,3%), seguit pel portàtil (76%) i l'ordinador de sobretaula (71%), que es troben per davant de la tauleta, i que fan servir el 59,1%.

El mòbil guanya presència entre els usuaris i continua sent el dispositiu principal per connectar-se: el nombre d'internautes que el declaren indispensable ja és del 41,7%. 

El consum de premsa, tele i ràdio a través d'internet

Segons afirma l'enquesta, més del 70% dels navegants fa una lectura diària a la premsa electrònica. El 46% diu que només llegeix premsa digital, mentre que el 6% llegeix únicament en paper. Pel que fa als que es connecten a la xarxa per veure la tele o escoltar la ràdio, només conformen el 24% del total.