La justicia europea tomba el cànon digital aprovat pel PP

El Tribunal de Justícia considera il·legal que la compensació als autors sigui finançada pels pressupostos generals i no pels usuaris de les còpies privades

Ara
3 min
El cànon afecta els CD, DVD, MP3, MP4, gravadores, escànners, memòries, impressores i telèfons.

Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha tombat el cànon digital aprovat pel Govern del PP al 2012. En la sentència, el tribunal considera il·legal que els pressupostos de l'Estat financiïn la compensació als autors, enlloc dels usuaris de les còpies privades. Aquest sistema, afirma la sentència, "no assegura que el cost de compensació sigui suportat, en última instància, pels usuaris de còpies privades". Des del 2012, el cànon digital per còpia privada se sufraga a càrrec als pressupostos generals de l'Estat, dins dels límits establerts en cada exercici.

L'alt tribunal europeu dóna la raó a les entitats de gestió de drets que van impugnar al Tribunal Suprem el decret (EGEDA, DAMA, VEGAP, SGAE i CEDRO). La principal al·legació d'aquestes organitzacions era que tant la directiva de la UE com la jurisprudència exigeixen que siguin els usuaris els que paguin el cost del cànon, i no tots els contribuents. El TS espanyol va traslladar la qüestió al Tribunal de Justícia europeu i ara, després de la resolució, el cas torna al Tribunal Suprem espanyol, que haurà d'interpretar la sentència.

El tribunal europeu, ha aclarit, que la norma de la UE permet els estats membres finançar la compensació a càrrec dels pressupostos i que, de fet, països com Estònia, Finlàndia i Noruega apliquen aquest tipus de sistemes. Però segons el tribunal europeu, són les persones físiques que causen un prejudici als titulars dels drets qui, en principi, estan obligades a finançar, com a contrapartida, la compensació equitativa.

En el fons del litigi entre les entitats de gestió i l'estat hi ha també la xifra de la compensació als autors: quan provenia del cànon digital aplicat als diferents suports digitals (CDs, DVDs, MP3, mòbils, disc durs, etc), la quantitat recaptada s'aproximava als 100 milions d'euros. Però arran del decret aprovat pel govern popular, les entitats gestió han vist reduïda la compensació a 8,6 milions el 2011 i 5 milions a partir del 2012. La xifra, segons Soraya Saenz, s'havia de calcular mitjançant criteris objectius que no es van arribar a aplicar.

Els internautes celebren l'anulació del cànon digital

El president de l'Associació d'Internautes, Víctor Domingo, ha celebrat el dictamen del Tribunal de Justícia de la UE. "Era com si el contribuent pagués la llicència del taxi", ha resumit Domingo després de conèixer la resolució, que ha qualificat com "excel·lent". Pel representant dels internautes, el cànon digital ja estava "mal plantejat" en la seva forma anterior introduïda pel PSOE, que carregava els suports digitals com els MP3, CDs, DVDs, mòbils i discs durs.

Segons Domingo, el PP va cometre "un altre greu error" carregant la compensació als pressupostos. "És una cosa inconcebible que els drets d'autor els hagi de sufragar el contribuent independentment que exerceixi el dret a la còpia privada o no". "Si ha d'haver un cànon per còpia privada, potser hauria d'anar a l'original, però mai als dispositius digitals"

Domingo ha alertat que la sentència del tribunal europeu obliga a reformar la Llei de Propietat Intel·lectual i ha lamentat que l'Executiu hagi "rebut una estirada d'orelles per part de la Unió Europea".

La reacció del govern

Segons ha dit avui la vicepresidenta del govern Soraya Sáenz de Santamaría, el govern "era molt conscient que s'havia de buscar una solució europea" i que el sistema implantat el 2012 era "transitori". Ara esperaran el pronunciament del Tribunal Suprem per adoptar "les mesures que siguin necessàries" per buscar "una solució satisfactòria per a tots i que compleixi de ple el dret comunitari".

El ministeri d'Educació, Cultura i Esports ha explicat en una nota que el nou sistema volia resoldre "una situació d'inseguretat jurídica, desencadenada arran de la sentència Padawan 2010, que havia declarat fora de la legalitat el sistema del cànon digital (pel qual es cobraven taxes per cada aparell o suport reproductor)". El govern del PP, que va aprovar la norma ara tombada, culpa el govern del PSOE de "no voler encarar la reforma, que se li va requerir fins i tot amb una moció aprovada per les Corts, generant incertesa tant en els ciutadans com en la indústria cultural".

El secretari de Cultura del PSOE, en canvi, ha definit la resolució del tribunal europeu d'"estocada a un sistema manifestament il·legal". També ha denunciat que aquesta modalitat l'únic que ha "beneficiat" ha estat per a les "empreses tecnològiques".

A partir d'ara, les reclamacions "no baixaran dels 400 milions d'euros", ha avisat, abans de demanar la dimissió del secretari d'Estat de Cultura en funcions, José María Lassalle. El portaveu de Cultura del PP ha assegurat que Espanya ja té "un fons de contingència per afrontar aquesta situació".

stats