Les operadores preparen un servei similar a WhatsApp per al 2012

El servei de missatgeria RCS-e estarà disponible per a més models de mòbil. Cada operadora podrà decidir si fa pagar o no

Efe
3 min

LleidaLes principals operadores de telefonia mòbil del món començaran a oferir a partir de l'any vinent el sistema RCS-e, un projecte similar al popular servei de missatges instantanis WhatsApp, que serà comú per a totes les companyies i que vindrà incorporat per defecte a pràcticament tots els telèfons.

Aquest és un dels temes que s'estan abordant a la reunió del Grup d'Interconnexió de la GSMA, que se celebra avui i demà a la ciutat de Lleida i en el qual participen mig centenar de responsables d'operadores mòbils de 30 països.

El director general de l'empresa Lleida.net, Sisco Sapena, amfitrió de la trobada i un dels membres de l'associació GSMA, que agrupa prop de 800 operadores internacionals, ha explicat que les primeres proves comercials del sistema RCS-e es realitzaran entre mitjan i final de l'any vinent.

Aquest nou sistema, ha assenyalat, aspira a convertir-se "en la tercera generació de la missatgeria" mòbil, atès que a més de permetre un intercanvi fiable de missatges en temps real oferirà la possibilitat d'enviar i rebre arxius d'àudio, vídeo, fotografia i converses en grup.

El principal competidor d'aquest servei serà WhatsApp, una aplicació que actualment ofereix una única companyia i que és compatible amb els sistemes operatius mòbils Android, iOS, BlackBerry i Symbian.

Aquest sistema gestiona un fluix de mil milions de missatges al dia i també permet, a més de xatejar amb altres contactes, enviar imatges, vídeos i arxius d'àudio, publicar la ubicació en la qual un usuari es troba i descriure el seu estat.

El major avantatge del nou sistema RCS-e davant del WhatsApp, ha subratllat el directiu lleidatà, és que "vindrà per defecte en tots els mòbils", de manera que els usuaris no hauran d'instal·lar-lo o descarregar-lo, i l'oferiran de forma comuna les principals operadores.

Això permetrà oferir un sistema "molt més fiable i robust", de manera que si una operadora pateix una incidència, la resta pot seguir prestant el servei amb total normalitat.

Amb WhatsApp, en canvi, una "caiguda" del sistema pot deixar sense missatgeria instantània a centenars de milers de persones a tot el món, tal com va succeir a principi de novembre, ja que és una única companyia la que presta el servei.

No obstant això, l'increment del nivell de qualitat i fiabilitat que volen oferir les operadores amb el sistema RCS-e pot comportar que en alguns casos aquest nou sistema sigui de pagament.

"Això afecta cada operadora. Algunes l'oferiran de forma gratuïta i altres tindran el seu propi model de negoci", ha assegurat Sisco Sapena, que creu que "si un desitja uns serveis de qualitat, evidentment alguna cosa s'ha d'abonar".

En qualsevol cas, el model de negoci del projecte RCS-e és una de les qüestions que s'estan discutint en la trobada del Grup d'Interconnexió de la GSMA.

Un altre dels temes que s'estan tractant és la implementació de dispositius mòbils en eines d'ús tan habitual com els electrodomèstics o els cotxes.

"Estem desenvolupant els estàndards perquè el mateix cotxe tingui mòbil, de manera que si succeeix algun accident ell mateix pugui avisar als serveis d'emergència o que si el roben pugui trucar a la policia", ha comentat Sapena.

Un últim punt que s'està abordant a Lleida és com serà la interconnexió entre operadores mòbils amb l'estàndard 4G, que ja funciona en moltes zones de països com els Estats Units, mentre que a Espanya s'han començat a realitzar les primeres proves de funcionament en aquest últim trimestre.

stats