Un ordinador per alumne a partir de 25 euros

Raspberry, l'ordinador 'low cost' que triomfa als EUA, es fa lloc a les aules

Guardem els bolígrafs i els quaderns perquè els nostres estudiants podrien fer servir un ordinador (o més d'un!) per cap amb aproximadament el mateix pressupost de què disposen avui els centres públics. Ens ho explica Climent Aparicio, un dels fundadors de la comunitat de Raspberry a Catalunya. És un ordinador de la mida d'una caixa de mistos i tan gruixut com una targeta de crèdit, que costa entre 25 i 40 euros. L'últim model de la marca (i el més complet) és el Raspberry Pi 3, que incorpora per defecte connexions sense fils, tant WiFi com Bluetooth, disposa de quatre ports USB i també es connecta a l'Ethernet. 

Un grup d'acadèmics del Laboratori de Computació de la Universitat de Cambridge va llançar al mercat el 2012 la primera versió de l'ordinador, que a hores d'ara compta amb 9,5 milions d'usuaris arreu del món, la majoria als Estats Units. A l'estat espanyol, però, tot i que el producte es coneix, la sensació dels membres de la comunitat Raspberry és que ha tingut poc èxit en comparació amb altres llocs, malgrat que la companyia no disposa de registres dels usuaris per països. No obstant això, alguns centres educatius han provat el dispositiu i han fet córrer la veu, de manera que cada vegada són més les escoles i instituts que s'interessen per l'aparell.

L'escola Joan Sallarès i Pla (Sabadell) va ser pionera a instal·lar ordinadors Raspberry Pi a les aules. " No teníem prou pressupost per informatitzar aules senceres" explica Pau Serra, exprofessor de filosofia al centre i actualment assessor de tecnologies d'aprenentatge i coneixement al departament d'Ensenyament: "La qüestió va ser senzilla: vols un ordinador magnífic per tota la classe, o deu ordinadors més senzills perquè tots els alumnes hi tinguin accés?". A la seva iniciativa s'hi han sumat altres centres catalans, com l'IES Nicolau Copèrnic de Terrassa, diversos centres d'Olot i l'escola Jesuïtes del Clot, informa la comunitat Raspberry a Catalunya. 

El boca-orella funciona molt bé dins de la comunitat educativa, explica José Luis Daudén, professor d'informàtica de l'IES Sant Marçal (Mallorca), que va instal·lar Raspberry a l'aula d'informàtica de l'institut i ja ha rebut trucades d'altres centres interessats a fer el mateix: "Funciona amb diversos sistemes operatius i és molt útil en aules en què molts alumnes fan servir l'ordinador. Ara bé, no el recomano per al professorat, que utilitza programes més pesats i el pot trobar lent", afirma. 


 
Una eina per programar i experimentar

L'anglès no és l'única llengua franca que poden aprendre els estudiants a les escoles. Saber programar aplicacions i sistemes pot ser útil en una societat en què la majoria sap utilitzar l'ordinador però no n'entén el funcionament. Els Raspberry són pràctics en aquest sentit, ja que el seu cost baix i la seva composició senzilla són aliats de l' experimentació. Segons Aparicio, el projecte, que "inicialment es va plantejar per fer-lo servir exclusivament en el món educatiu", ha acabat "cridant l'atenció a molts informàtics": "Hem notat un increment d'usuaris experts que fan veritables meravelles". Raspberry s'ha lligat molt al moviment Maker i de la impressió 3-D: consoles, aparells de control remot del microones, robots o càmeres amb GPS són alguns dels invents fent servir Raspberry que corren per la xarxa. A una escala més simple, però còmoda, també es pot connectar a la televisió per convertir-la en un petit ordinador des d'on es poden veure pel·lícules o navegar per Internet. 

Com en puc aconseguir un?

Aquests ordinadors són difícils d'aconseguir en botigues convencionals, tot i que, segons Aparicio, se'n venen en algunes botigues d'electrònica de Catalunya. La manera més ràpida de trobar-ne, però, és contactar amb la comunitat de Raspberry, que redirigeix als fabricants oficials i dóna referències de diverses botigues i preus online. 

El sistema operatiu recomanat per fer servir l'aparell com a ordinador d'escriptori és el preparat per la fundació Raspbian (de programari lliure). No obstant això, també s'hi pot instal·lar una versió del sistema operatiu de Windows. A més, s'ha d'utilitzar amb teclats i ratolins que tinguin connexió USB (alguns de sense fil també serveixen).

Respecte als monitors, el Raspberry funciona amb pantalles HDMI (com les de molts televisors), però es venen adaptadors VGA o DVI per fer-lo servir amb pantalles més antigues. 

Més continguts de