Internet

Una pàgina web dóna accés al patrimoni arxivístic de 17 països europeus

El portal està traduït a 14 llengües, entre les quals hi figura l'espanyol, però no el català. El web estarà en versió de proves fins al proper 15 de gener

Ara
1 min

BarcelonaEls usuaris de 17 països europeus disposen, des d'aquest divendres, d'una nova eina per consultar el patrimoni arxivístic del seu país. El Portal Europeu d'Arxius (APEnet), un projecte coordinat pel ministeri de Cultura espanyol, ha llançat la versió pilot de la seva pàgina web, www.archivesportaleurope.eu, que dóna accés a un fons documental de més de vuit milions d'arxius digitalitzats. La versió definitiva de la pàgina web, que està traduïda a 14 llengües –entre les quals hi figura l'espanyol, però no el català– estarà disponible a partir del pròxim 15 de gener.

El subdirector general d'Arxius del ministeri de Cultura, Severiano Hernández, va presentar el projecte aquest divendres, en un acte en què va destacar la tradició arxivística de l'Estat. De fet, el fons espanyol significa gairebé el 50% dels arxius del projecte, que també inclou documents de França, Alemanya, Portugal, Polònia, Malta, Eslovènia, Grècia, Finlàndia, Suècia, Països Baixos, Bèlgica, Irlanda i Letònia. A partir del març està previst que se sumin al projecte 11 països europeus més –alguns comunitaris i d'altres no.

L'expansió del projecte propiciarà que, a partir de l'1 de març, els Països Baixos s'encarreguin de la coordinació del projecte, Alemanya s'ocupi dels treballs científics i Espanya mantingui les tasques de coordinació tècnica.

L'Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació (INTECO) rebrà 2,5 milions d'euros del ministeri de Cultura per continuar la digitalització de documents. La pàgina web permet fer cerques per paraula clau a la base de dades general, els continguts de la qual formen part d'una cinquantena d'institucions documentals dels 17 països que participen en el projecte.

stats