CATOSFERA

Un debat sobre el present i futur de Twitter estrena la Catosfera 2011

Acn
3 min

GranollersTret de sortida de la Catosfera 2011, seminari de debat sobre noves tecnologies que se celebra aquest divendres i dissabte a Granollers. El Twitter ha centrat la primera jornada coincidint aquesta setmana amb el cinquè aniversari de la seva creació. Amb el títol 'Del blog al microblog. La revolució dels 140 caràcters', la sessió ha comptat amb les intervencions de Saül Gordillo, director de l'Agència Catalana de Notícies (ACN); Dídac Lee, membre de la directiva del Futbol Club Barcelona i conegut emprenedor en l'entorn 2.0 i Carles Capdevila, director del diari Ara. Tots tres han exposat la seva opinió sobre l'evolució del Twitter, i la seva incidència a la societat.

Precisament, el Barça ha estat un dels temes que ha obert el debat posterior a les intervencions dels ponents. Dídac Lee ha indicat que el club compta amb més d'1,3 milions de seguidors al Twitter, 8.000 més que el Reial Madrid però bastant per sota del nombre de seguidors que té la NBA, que compta amb uns dos milions. A tall d'exemple de l'impacte de les piulades i hashtags, ha declarat que quan es va saber que al futbolista Eric Abidal se li havia diagnosticat un tumor al fetge, es van adreçar al club "més de 12.000 comunicats de suport". Una xifra molt inferior als 700.000 'tweets' que es van enviar quan es va saber la notícia.

Periodisme i Educació

El director de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Saül Gordillo, ha expressat que Twitter ha aportat la necessitat de "fer push", és a dir, de publicar i abocar permanentment continguts. "Això els periodistes ja ho teníem interioritzat", ha raonat "però ara sembla que tothom tingui un esperit periodístic", ha afegit.

"El Twitter és una mena d'agència de notícies permanent d'inputs i aquí el periodisme té una oportunitat", ha remarcat. Com a exemples, ha citat el gran seguiment que se'n va fer durant les nevades del 8 de març del 2010 o la vaga general del 29 de setembre.

Gordillo considera també que amb aquesta eina "els polítics s'han saltat el filtre dels caps de premsa i es comuniquen directament a la ciutadania". A més, ha citat el cas d'una candidatura independent que ha sorgit a Calella (Maresme) i que concorrerà a les eleccions municipals. El seu cap de llista és un conegut 'blogaire', Josep Barri, qui precisament es trobava entre els assistents en aquesta sessió. "Alguna cosa haurà tingut a veure que estigui actiu a Twitter, etcètera", ha comentat. "Els nous lideratges, passen per estar aquests llocs", ha conclòs.

Carles Capdevila, director del diari Ara, ha parlat del moment "apassionant" que s'està vivint amb la revolució tecnològica, i de l'"angoixa" que ell pateix personalment amb tots aquests canvis, ràpids i sense aturador. "Trobo que ha d'haver un punt en què la gent ha de poder dir prou", ha raonat. "Tothom té dret a aquest procés de desacceleració, perquè si hi entres se t'emporta", ha afegit.

El futur de les xarxes obre la Catosfera 2011

Genís Roca, soci director de RocaSalvatella, ha estat l'encarregat d'obrir l'edició d'enguany de la Catosfera amb la ponència que duia per títol 'Què en quedarà d'aquest temps en Xarxes?'. Roca -qui ha destacat al inici de la seva intervenció tenir l'honor d'obrir la Catosfera parlant "en català"-, ha comparat el que suposa el bloc per a Internet amb el que va significar el Seat 600 a la mobilitat. "Ha permès que la gent pugui, a baix cost, a expressar-se Internet", ha raonat.

Especialista en les lògiques socials de l'anomenada 'societat 2.0', Roca ha comentat com el fet digital intervé en la transformació de la realitat social i econòmica i com la trasbalsa amb continus canvis d'eines -del bloc al Twitter, per exemple-. Entre les seves constatacions ha dit, adreçant-se al públic assistent i als seguidors per la xarxa "no doneu per fet que Facebook serà la xarxa social de referència". "D'una banda, està en mans d'interessos especulatius, i de l'altra, les dades que hi aportes deixen de ser teves", ha explicat. "I el negoci és a les bases de dades!", ha subratllat. "Tu vals el que tens en capacitat de gestionar les xarxes", ha continuat, remarcant l'evolució d'Internet d'una situació actual "que és de les persones", al futur, és a dir, un Internet "de les coses que ofereixen servei", ha destacat.

stats