Un tribunal neozelandès rebutja la petició de Dotcom i el deixa en presó preventiva

El jutge considera que el fundador de Megaupload té moltes possibilitats d'escapar-se, fins i tot utilitzant "connexions criminals" per "fugir del país de forma encoberta"

Efe
2 min
Kim Schmitz, l'any 2002 / AFP

AucklandUn tribunal de Nova Zelanda ha denegat aquest dimecres la llibertat condicional al fundador del portal Megaupload, Kim Schmitz, per considerar que existeix risc "real" i "significatiu" que escapi del país i evitar la seva extradició als Estats Units.

La decisió ha estat anunciada al voltant de les 11.00 hora local pel tribunal del districte de North Shore, als afores d'Auckland, i davant el qual Schmitz, més conegut com Kim Dotcom, va comparèixer dilluns passat, tres dies després que fos detingut, en resposta a un requeriment de l'FBI.

Després de l'anunci, l'advocat del fundador de Megaupload, Paul Davison, ha indicat a la premsa, que apel·larà contra aquesta decisió.

Dotcom romandrà en presó preventiva fins el proper 22 de febrer, moment en què està previst que se celebri una vista sobre la petició d'extradició, fet per les autoritats dels Estats Units per suposada pirateria informàtica i altres delictes.

Risc de fuga

El jutge David McNaughton, que va anunciar la seva decisió en una sala que vessava de simpatitzants de Dotcom i periodistes, ha considerat que hi ha un gran risc que l'informàtic alemany aconsegueixi diners o altres mitjans per fugir de Nova Zelanda a Alemanya, per evitar l'extradició.

McNaughton no només va tenir en compte el fet que Schmitz tingui diverses identitats i passaports, també desenes de comptes bancaris, targetes de crèdit, els antecedents penals de l'acusat i el fet que s'hagin trobat armes de foc il·legals durant el registre de la mansió en la qual resideix.

Tot i que es va ordenar la congelació dels seus comptes bancaris, Dotcom, que nega "emfàticament" els càrrecs que se li imputen, ha declarat que encara posseeix uns 186.791 euros, cosa que segons el seu advocat és un gest del seu desig de col·laborar amb la investigació.

El jutge McNaughton també creu que Dotcom podria recórrer a "connexions criminals" per "fugir del país de forma encoberta".

Presó per als altres detinguts

Els tres directius que van ser detinguts amb ell divendres romandran també en presó preventiva fins que es decideixi la seva situació en una altra vista sobre la seva petició de llibertat condicional.

En cas que s'aprovi l'extradició, els quatre detinguts seran processats als Estats Units per càrrecs de crim organitzat, blanqueig de diners i violació de la llei de drets de propietat intel·lectual, delictes que poden ser condemnats a una pena màxima de 50 anys de presó.

Les autoritats dels Estats Units van tancar dijous passat Megaupload perquè consideren que forma part d'"una organització delictiva responsable d'una gran xarxa de pirateria informàtica mundial" que ha causat més de 500 milions de dòlars en pèrdues per transgredir els drets d'autor de moltes companyies.

En operacions en diversos països vinculats al cas, s'han detingut a Alemanya Sven Echternach, de 39 anys, i a Holanda Andrus Nomm, de 32 anys.

stats