Virus, estafes, abús de les dades personals: el 25% d'europeus tenen problemes de seguretat a internet

Un de cada cinc usuaris va evitar certes activitats a la xarxa per raons de seguretat, segons l'informe de l'Eurostat del 2015 amb motiu del Dia de l'Internet Segur

El 25% dels internautes de la Unió Europea van patir problemes relacionats amb la seguretat a internet durant el 2015. Els virus, l'abús d'informació personal, les pèrdues financeres o l'accés de menors a llocs web inapropiats són els principals inconvenients amb què s'han trobat els usuaris mentre navegaven. La falta de seguretat ha portat a un de cada cinc internautes a evitar certes activitats a la xarxa. 

Així ho explica l'Eurostat, l'oficina d'estadística de la UE, en un comunicat emès amb motiu del Dia de l'internet segur, que se celebra aquest dimarts. És la data en què cada any es promou un ús segur i responsable de la tecnologia en línia i dels mòbils.

Segons l'informe, Espanya és un dels països amb més afectats, amb un 30% d'usuaris. Els estats membres que encapçalen la llista són Malta (34%), Portugal (36%), Hongria (39%) i Croàcia (42%), en canvi, els menys afectats han estat la República Txeca (10%) i els Països Baixos (11%), seguits d'Eslovàquia (13%) i Irlanda (14%). 

El virus, el problema més comú

El principal problema amb què es troben els usuaris són els virus. Un 21% dels internautes de la UE van tenir un virus o qualsevol altra infecció a l'ordinador –com un cuc o un troià– el 2015. La xifra és 10 punts inferior a la del 2010, quan la mitjana se situava al 31%. Els descens s'explica en gran part pel fet que l'afectació ha disminuït a tots els països excepte a Croàcia, que compta amb l'índex més alt (41%). Eslovàquia ha estat el país que més ha millorat: ha passat de tenir un 47% a un 9% en cinc anys.

La seguretat, motiu per no fer certes activitats a la xarxa

La manca de seguretat a la xarxa genera reticències entre els usuaris a l'hora de comprar o gestionar el compte bancari en línia.  Per qüestions de seguretat, el 19% dels usuaris rebutja fer compres a través d'internet, i el 18% portar terme operacions financeres. Els usuaris espanyols estan entre els més reticents. El 28% eviten les compres en línia i el 23%, els moviments bancaris. 

Amb menys mesura, l'ús del wi-fi no propi també és una de les pràctiques que els internautes europeus eviten. El 13% dels usuaris, 20% en el cas d'Espanya, no es van connectar a internet des del mòbil a través d'una connexió sense cables aliena per motius de seguretat.

Consells per a la teva seguretat en línia

Aquestes dades mostren que la seguretat a la xarxa és un tema que preocupa. És per això que proliferen decàlegs de bones pràctiques a l'hora de  comprar per internet o senzillament, que expliquen com  utilitzar el mòbil de forma segura per tal que els usuaris puguin navegar amb seguretat.

Més continguts de