Xarxes socials

Les xarxes socials hauran de tenir un "codi de circulació" per ser útils

Ricard Ruiz de Querol, expert en informació, tecnologia i societat, considera que plataformes com Facebook o Twitter s'han centrat excessivament en els aspectes tecnològics i han descuidat la seva vessant social com a plataformes clau en la nova arquitectura social

Efe
2 min

BarcelonaFacebook i Twitter hauran d'adquirir un “codi de circulació” que garanteixi la seva utilització en la societat, si es volen consolidar com a plataformes clau de moviments com la "primavera àrab" i volen incidir plenament en la nova arquitectura social. Així ho ha expressat l'investigador Ricard Ruiz de Querol, director del Grup d'Investigació sobre Informació, Tecnologia i Societat de la Fundació Barcelona Media, en una entrevista amb EFE.

Ruiz de Querol assegura que els mitjans socials han fet, fins ara, un èmfasi excessiu en els aspectes tecnològics d'aquestes eines, deixant de banda la seva vessant més social. No obstant, les revolucions al nord d'Àfrica i al Pròxim Orient i, en el cas espanyol, la repercussió del moviment 15-M, han posat de relleu el potencial d'aquestes plataformes per a la innovació social i la seva capacitat per mobilitzar grans masses de persones. L'investigador destaca un aspecte clau pel que fa a la repercussió d'aquestes revoltes: “se n'han adonat abans els usuaris que els propis governs”, que n'han patit les conseqüències.

L'últim exemple de l'ús d'aquestes plataformes per a la mobilització social el tenim a Londres, aquests darrers dies, on polítics, policia i mitjans de comunicació han assenyalat les xarxes socials i algunes tecnologies en concret – els dispositius BlackBerry - com a canal principal per a promoure els disturbis. No obstant, l'expert assenyala que, en general, la majoria d'usos que es fan d'aquestes plataformes per crear teixit social són constructius, i destaca l'exemple de la xarxa Rodalia.info, un servei promogut per usuaris de Rodalies Catalunya en què es recullen les incidències en aquest servei ferroviari.

Ruiz de Querol assenyala com un dels principals reptes de la nova arquitectura social recrear l'estructura d'una assemblea participativa en aquestes plataformes, de manera que no siguin manipulables. "Per mitjà de blocs? amb fòrums de debat i votacions? Això és una cosa que està per fer", indica l'investigador. En aquest sentit, remarca que caldrà tenir en compte a la gent que per edat - a Espanya la bretxa digital generacional és més àmplia que en altres països europeus – o per altres motius no utilitzin aquests nous mitjans socials.

stats