Balears 29/10/2014

L'Audiència culpa els càrrecs polítics del consell d'administració de la fallida de la Ràdio i Televisió de Mallorca

El tribunal confirma que presentaren massa tard el concurs de creditors i els obliga a pagar una part dels interessos del deute, de 13 milions d'euros

Antònia Artigues
4 min
El Consell surt absolt i els càrrecs dels membres del consell d'administració (designats pels grups polítics) han de pagar.ISAAC BUJ

PALMAEl dia després d'avalar el tancament de la Ràdio i Televisió de Mallorca [M], amb l'acomiadament d'un centenar de persones, l'Audiència de Palma ha declarat aquest dimarts que el concurs de creditors de l'ens és culpable per haver-se demorat els membres del consell d'administració en la seva presentació, ja que la situació era d'insolvència des de l'agost del 2011. La Secció quinta de l'Audiència, tot i que confirma la sentència del Jutjat Mercantil que ja declara culpable el concurs i en responsabilitza cada un dels membres del consell d'administració –designats pels grups polítics del consell–, la modifica rebaixant substancialment la quantitat del dèficit que hauran de pagar.

Així, si la primera sentència els obligava a abonar el 5% del deute de manera solidària, ara ajusta la quantitat únicament als interessos generats pel deute entre la data en què s'hauria d'haver presentat el concurs de creditors (18 d'octubre del 2011) i la de la seva formalització (gener del 2012). Recorda el tribunal que els membres del consell foren nomenats el juliol del 2011 i la data fixada com el moment de la insolvència, el 18 d'agost del 2011. Així, entén que, donat el poc temps que feia que eren en el càrrec, just se'ls pot responsabilitzar de l'agreujament del deute amb els interessos generats entre octubre del 2011 i gener del 2012, no de tot el deute de l'ens: 12 milions que s'han de pagar per la frustrada seu de Son Puig (la subhasta de la qual s'ha declarat deserta) i un milió d'euros que, aproximadament, es devia a productors audiovisuals. El tribunal destaca que l'entitat deixà de pagar la primera factura l'abril del 2011 i que llavors s'hi anaren sumant la resta. Accepta que tots els fons provenien del Consell i que a l'abril just se'n va comprometre la meitat. Després, el 8 d'agost es va emetre un informe d'Intervenció en el qual s'explica que és impossible mantenir el finançament de [M] i s'opta pel tancament.

Condemnats els del PP i l'oposició

El tribunal culpa els membres del consell d'administració de no adaptar-se a la nova situació i no presentar a temps i de la manera adequada el concurs de creditors, entenent que sabien que sense l'aportació dels fons del Consell s'estaven produint els impagaments.

La resolució afecta tots els membres del consell d'administració, del PP, que va prendre la decisió política de tancar l'ens, i també dels altres grups, com ara PSIB i MÉS, que s'hi oposaven.

De fet, els qui s'oposaven al tancament de l'ens –amb l'argument que era una decisió política que va dur el Consell presidit per Maria Salom a no destinar més doblers a la televisió– ara també hauran de pagar.

Determinar la quantitat que els pertocarà pagar a cada un no és senzill. L'ens està en aquests moments en mans d'un administrador judicial, que ha anat gestionant la venda de béns que tenia [M] per intentar saldar deutes. La liquidació final estava precisament pendent tant de la sentència que ha desestimat el recurs dels treballadors contra el tancament i l'ERO com de la dictada ara, que confirma la culpabilitat del concurs. Ara s'haurà de calcular quins són els interessos produïts pel deute entre octubre del 2011 i gener del 2012 per saber quins cabals se sumen a l'actiu des de les butxaques dels membres del consell d'administració. També s'hauran de calcular les eventuals indemnitzacions als treballadors, en aquest cas d'acord amb un ERO que ha estat considerat legal.

El Consell Insular, absolt

L'Audiència afirma, com al·legaven bona part dels membres del consell d'administració, que la situació econòmica de l'ens no depenia de les seves decisions, sinó que derivava de les que prenia el Consell Insular de Mallorca, que actuava com a administrador de fet. També asseguraven que no hi havia dol o culpa en la seva actuació i que, en tot cas, sempre actuaven a les ordres del Consell Insular.

Alguns dels membres del consell demanaven en el seu recurs que es declaràs que l'ens era una ficció societària i que en realitat el Consell Insular era el responsable de la generació del dèficit i, en conseqüència, hauria de ser qui respongués sobre aquest deute. El tribunal, però, diu que no es pot confondre ser l'únic soci amb l'administrador de fet i no condemna el Consell.

A més, el tribunal adverteix els membres del consell d'administració que, si bé és cert que possiblement foren proposats pels seus grups polítics, això no els eximeix de conèixer personalment les obligacions del càrrec que ostentaven i que, des de la perspectiva legal, ells són els responsables de les decisions que es van prendre o s'haurien d'haver pres.

A partir d'aquesta sentència quedarà clar que asseure's en el consell d'administració d'un ens públic com a quota política pot tenir conseqüències negatives, com ara haver de pagar. "Des del moment en què accepten aquesta designació, són ells el que tenen el poder de decisió sobre l'activitat" i, per tant, les responsabilitats d'allò que no es fa correctament.

Els condemnats són Catalina Terrassa, José Manuel Carrillo, Rafael Pons, Antoni Serra, Joaquina Ibáñez, Miquel Barceló i Neus Salas, designats pel PP, i també els que representaven els grups de l'oposició, Francesc Ramis i Lluís Socías (del PSIB) i Andreu Caballero (de MÉS).

A més d'haver de pagar, queden inhabilitats durant dos anys per administrar béns aliens i per representar qualsevol persona i també perden qualsevol dret com a creditors concursals.

stats