Efímers 14/08/2015

Alcohol i menors: prohibir o educar?

El 33% dels joves de 14 a 18 anys s’emborratxen un cop al mes

Selena Soro
4 min
Un grup d’estudiants de 3r d’ESO durant una xerrada al centre Vedruna Immaculada sobre els riscos de consumir alcohol abans dels 18 anys.

Barcelona“La primera vegada que vaig beure va ser l’any passat, a les festes del poble”, diu la Paula, estudiant de 3r d’ESO a l’institut Vedruna Immaculada, mentre es reuneix amb les seves amigues. “Jo també vaig començar així”, afegeix l’Alícia, de 15 anys. Les dues joves expliquen que ara només beuen alcohol als aniversaris, i que no són gaire d’anar de botellón. “Tenim amics que sí que beuen molt, però jo mai he arribat a casa massa perjudicada”, diu la Paula, que afirma que els seus pares prefereixen saber que ha begut alguna cosa que no pas que els hi amagui.

Durant el curs escolar, a classe els va visitar Mònica Gascón, psicopedagoga i coordinadora de la Fundación Alcohol y Sociedad (FAS) a Catalunya. Aquesta fundació imparteix des del 2001 tallers arreu de l’Estat per conscienciar els joves dels perills del consum excessiu d’alcohol, que es disparen sobretot a l’estiu, quan els barris i els pobles celebren les seves festes majors. “Als tallers desmitifiquem el 90% de les creences que tenen sobre aquesta substància i els expliquem què és i quines conseqüències té per a ells, així com els motius pels quals un menor hauria de tenir un consum zero”, assenyala Gascón.

Durant les dues hores que normalment passa amb grups de 3r d’ESO, els explica, per exemple, que l’alcohol es concentra més en les dones perquè tenen més percentatge de greix al cos o que l’alcoholímetre no es pot enganyar mastegant xiclet o grans de cafè, tal com creuen alguns joves. D’altres ho tenen molt clar: “Jo no he tastat mai l’alcohol. L’oloro i em marejo”, explica el Daniel, un estudiant de 3r d’ESO molt crític amb les borratxeres. “El meu tiet bevia i fumava molt i va morir d’un problema al fetge”, afegeix, i conclou: “Prefereixo jugar a l’ordinador que sortir a beure”. És el mateix que opina un dels seus companys de classe, l’Albert, que prefereix “quedar-se jugant a la PlayStation”. “No surto a emborratxar-me. A més, el més tard que puc tornar a casa són les 20.30 h. Per Nadal brindo amb cava, però ja està”, afegeix el jove.

L’edat de consum s’endarrereix

Tot i això, segons les últimes dades publicades per l’Agència de Salut Pública, el 68% dels joves entre 14 i 18 anys declaren haver begut en l’últim mes, i la majoria, diuen, ho fan per emborratxar-se. Entre aquest grup, la cervesa és la beguda més consumida durant la setmana i els combinats el cap de setmana. Per a la FAS, la prevenció i l’educació són claus per reduir el consum d’alcohol entre menors i augmentar cada vegada més l’edat d’iniciació. “Som contraris a la prohibició, i creiem que l’educació és la clau”, assenyala Rodrigo Gutiérrez, portaveu de la FAS. Segons Bosco Torremocha, director de la fundació, l’edat de consum s’està endarrerint, “tot i que encara és escandalosament baixa”, i se situa per sota dels 14 anys (13,9). De fet, l’edat mitjana d’inici al consum de l’alcohol és de les més baixes, només per darrere del tabac (als 13,5 anys) i seguida de prop pel cànnabis (als 14,7 anys de mitjana).

Segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el 33% dels joves de 14 a 18 anys han tingut una borratxera en els últims 30 dies, amb cinc o sis begudes alcohòliques, en el que s’anomena binge drinking o consum abusiu (el famós botellón ). D’altra banda, fins a un 2,1% de menors d’edat van consumir el 2013 alcohol de manera diària, segons les últimes dades.

Per a la Fundación Alcohol y Sociedad, la prova que la prevenció és el més eficaç es basa en el seguiment de l’evolució que han fet els més de 2 milions d’alumnes a l’Estat que han passat pel seu programa, 345.000 dels quals a Catalunya. “El 74% dels adolescents afirmen que són més prudents a l’hora de consumir després d’haver rebut la formació, el 22% diuen que beuran menys i el 18% asseguren que han deixat de beure”, assenyalen des de la FAS.

Parlar d’alcohol amb els fills

Segons Torremocha, amb la formació “el botellón perd força”, i la clau és actuar en els grups d’influència dels menors, com els amics, l’escola i les famílies. Per això, dins del programa de la fundació, també eduquen els pares. Torremocha recorda que no haurien de promoure el consum d’alcohol, que “el pare enrotllat és un desastre” i que la família no s’hauria d’emborratxar mai davant dels seus fills -ni tan sols per Nadal-. Per a ell, diu, “educar és parlar, i no parlem prou”. Prohibir, recalca, no és la millor mesura, i opta per l’acompanyament: “Els hem d’explicar per què no haurien de beure alcohol, no només dir-los que no ho facin”. “Els adolescents volen que els seus pares parlin amb ells sobre alcohol”, afegeix Gascón. El més important, recalca Torremocha, és retardar l’edat d’iniciació al consum d’aquesta substància, perquè “cada any que passa la metabolització de l’alcohol fa menys mal”.

Per als més joves, però, la salut no és l’argument que més els convenç per deixar de beure alcohol. Segons l’experiència de Torremocha, el que més pesa per a ells són els valors i el sentit de la responsabilitat: “Es tracta de canviar la percepció perquè el friqui sigui el que beu, no el que no ho fa”, diu.

Per això, a banda dels amics, l’escola i la família, Torremocha demana centrar l’atenció en la quarta pota d’influència dels menors: el municipi. “La majoria de joves s’inicien en l’alcohol a les festes majors del seu poble”, assenyala, i conclou: “Hem de reflexionar sobre quines alternatives d’oci els podem oferir. ¿Fins a quin punt és normal que un noi de 14 anys estigui a les 4 de la matinada voltant pel carrer?”

stats