EUROPA LES REACCIONS
Efímers 02/07/2015

Alemanya imposa a Europa mà dura amb Grècia

La cancellera alemanya relativitza la crisi i diu que el futur del continent no està en joc

Isaac Lluch
3 min
Cartells demanant el no al referèndum pengen de la façana del ministeri de Finances grec, a Atenes.

BerlínEl referèndum grec sacseja la política alemanya. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha enviat des de dilluns un missatge contundent sobre la qüestió de Grècia. I ahir va llançar una última galleda d’aigua freda en descartar qualsevol negociació amb Atenes -tot i la nova proposta que Alexis Tsipras va posar sobre la taula- abans del referèndum de diumenge. Al capdavall, va assegurar la cancellera en una sessió extraordinària al Bundestag (cambra baixa), “el futur d’Europa no està en joc”. “Podem esperar tranquils. Europa és forta, més forta que fa cinc anys, quan va començar la crisi del deute amb origen a Grècia”, va destacar. “La situació actual és indubtablement un gran repte per a nosaltres. Però és un martiri sobretot per a la gent a Grècia”, va precisar Merkel.

Per posicionaments com aquest, gairebé invariables en l’últim lustre, Merkel s’ha guanyat crítiques també dins del seu país. Un article d’opinió del diari progressista Süddeutsche Zeitung intentava raonar “per què Merkel ha fracassat amb la seva estratègia”, sense estar-se de criticar que “la cancellera té poc coratge i demostra poca empatia per superar la crisi grega”.

Al Bundestag, el govern alemany i l’oposició van intercanviar-se durs retrets. La democratacristiana Merkel (CDU) va mantenir que estava disposada a dialogar amb Grècia, però va matisar que “un acord no s’ha d’aconseguir a qualsevol preu”. Després que Grècia donés per acabades la setmana passada les converses amb els creditors i l’Eurogrup i no complís amb les seves obligacions, no tot s’hi val, va venir a dir Merkel, mentre es va dirigir als ciutadans grecs, “un poble orgullós que ha de superar dies molt durs”. Convocar un referèndum és un dret legítim de Grècia. Però els altres 18 països de la zona euro també tenen el dret de mantenir el seu posicionament, va argumentar la cancellera. “Europa és forta. Més forta gràcies a la política de reformes dels últims anys, que també cal atribuir decisivament a la postura d’Alemanya”, va insistir Merkel.

La proposta alemanya

Però l’última oferta que va fer divendres passat la cancellera a Grècia va anar més enllà del que es coneixia, segons va apuntar l’edició online de Der Spiegel. La líder alemanya hauria ofert una reestructuració parcial del deute, un tercer paquet d’ajudes i inversions per valor de 35.000 milions d’euros. Una proposta que, sumada, hauria traspassat la línia que marca la UE i que segons sembla va provocar una forta discussió a les mateixes files democratacristianes de Merkel i entre els seus aliats socialcristians bavaresos (CSU).

No obstant, el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, hauria desmentit categòricament aquesta oferta. La mà dreta de Merkel va centrar ahir el seu discurs al Bundestag sobre la permanència de Grècia a l’eurozona. “No s’hi poden quedar sense massius esforços estructurals”, va assegurar Schäuble, alhora que, abans de la teleconferència que va dur a terme l’Eurogrup, va desacreditar per “poc clara” la nova carta que els havia adreçat Tsipras.

Al seu torn, Sigmar Gabriel, vicecanceller socialdemòcrata i principal soci de govern de Merkel, també va agafar ahir la paraula al Bundestag. Gabriel, que també compleix les funcions de ministre alemany d’Economia, va subratllar que Europa no deixarà a l’estacada els ciutadans grecs, però que tampoc cal deixar-se fer xantatge pel govern d’Alexis Tsipras. Si haguessin acceptat els altres països de la zona euro les exigències d’Atenes sense cap contrapartida llavors s’hauria estat a les portes “d’una unió de transferències sense condicions” amb fatals conseqüències. “Seria un senyal per als nacionalistes d’extrema dreta. Els guanyadors haurien sigut Le Pen i Wilders i no els ciutadans d’Europa”, va raonar Gabriel. Per al president del Partit Socialdemòcrata alemany (SPD) és un escàndol que el govern d’esquerres d’Atenes hagi deixat que molts rics grecs s’emportessin els seus milions a l’estranger. “Qui respon per aquests diners? Entre altres, els treballadors a Alemanya”, va burxar Gabriel davant la desaprovació del líder de l’oposició, Gregor Gysi.

El president de L’Esquerra alemanya va instar Merkel a “trobar una solució en l’últim segon”. Segons Gysi, la cancellera arrossega una “històrica responsabilitat” i ha de decidir-se si passa als annals com “la salvadora d’una idea europea” o com “la seva destructora”. De moment, Merkel les veu passar a l’espera del referèndum.

stats