TRAGÈDIA ESCOLAR, LA INVESTIGACIÓ

Ballestes casolanes i una llista de professors

Els Mossos d’Esquadra escorcollen l’habitació del menor i hi troben també un plànol de l’institut

Una llista amb noms de professors i companys d’institut, a més d’un plànol que podria ser del centre on dilluns va produir-se la mort d’un docent. Aquestes són dues de les troballes que van fer els Mossos d’Esquadra durant l’escorcoll del domicili on vivia el menor de 13 anys que va protagonitzar l’atac, segons fonts pròximes a la investigació. Dues ballestes casolanes, que el menor suposadament hauria fabricat artesanalment, i dues escopetes de joguina s’afegeixen al trencaclosques que hauria de servir per explicar les motivacions que van dur l’alumne a protagonitzar una agressió sense precedents en la història escolar de l’Estat.

Els agents van inspeccionar dilluns mateix el domicili familiar de l’alumne, juntament amb una comitiva judicial, i ara se centren en l’anàlisi dels seus efectes personals per determinar, entre altres coses, si aquesta llista amb noms de companys i docents tindria alguna relació amb els potencials objectius. També van trobar altres documents personals, com manuscrits que podrien ser útils per descobrir les motivacions que el van portar a assaltar l’institut. La policia també va confiscar els ordinadors del seu domicili, que s’estan analitzant per fer un seguiment de les pàgines que el menor havia visitat, entre les quals webs per saber com s’elaboren armes i explosius artesanals.

El rendiment del menor havia baixat últimament, i per això els professors li estaven fent un seguiment i fins i tot els seus pares havien de reunir-se ben aviat amb els responsables del centre per parlar de l’evolució del noi. No se li havia obert, però, cap expedient disciplinari ni de conducta agressiva. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va detallar dilluns que l’alumne participava en la vida ordinària del centre amb tota normalitat, i que fa tot just un mes va participar en una sortida a la neu de tres dies amb tota la seva classe i es va comportar bé. Rigau també va destacar que el centre té poca conflictivitat.

Els ferits reben l’alta

Els dos menors que van quedar ferits en l’atac i van ser ingressats a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona van rebre l’alta ahir d’aquest centre hospitalari. Segons van explicar fonts de l’hospital a Europa Press, es tractava d’una nena de 13 anys i un nen de 14 que van ingressar a causa de ferides de diversa consideració. L’alumna havia patit ferides superficials en una cama i el nen ferides al tòrax per arma blanca.

La professora que va resultar ferida durant l’atac, que també va ser ingressada a l’Hospital de Sant Pau, va rebre l’alta dilluns mateix a primera hora de la tarda. Aquesta professora, la mare de la nena que va ser donada d’alta d’ahir, va ser agredida amb una ballesta i va haver de ser atesa per una contusió a la cara. El nen agressor, per la seva banda, continua ingressat a la unitat de psiquiatria de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Aquest centre hospitalari va declinar informar sobre el seu estat.

Els minuts de silenci s’estenen a tot el país

Tots els centres escolars de Catalunya van fer ahir respectuosos minuts de silenci en solidaritat amb les víctimes de l’atac a l’Institut Joan Fuster del barri barceloní de Navas. Al pròxim Institut Alzina la junta de directors i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, van destacar que era un dia per a la reflexió i per ordenar sentiments. També el Parlament i l’Ajuntament de Barcelona van sumar-se al condol amb una concentració a la plaça Sant Jaume.