La CUP es despenja perquè “la pluralitat no cap” en una llista

Dilluns van arribar a la cimera amb els partits sobiranistes i les entitats disposats a negociar la llista unitària sense polítics, una proposta que dies abans havien anat avalant progressivament ERC, l’ANC i Òmnium Cultural. Però en posar les cartes sobre la taula van trobar-se amb “el tauler de joc canviat”. Per sorpresa dels cupaires, la proposta “apartidària” s’havia “desestimat”. “No ens van deixar cap marge per discutir”, va lamentar ahir el diputat de la CUP David Fernàndez, en una roda de premsa al costat de Xevi Generó, membre del secretariat. En aquell moment la possibilitat que la CUP s’integrés a la llista unitària va saltar pels aires.

El 27-S, doncs, l’esquerra independentista es presentarà sota la marca CUP-Crida Constituent, i refusa així afegir-se a la llista amb CDC i ERC, un acord que considera la “reedició 2.0” de la proposta que Artur Mas va llançar el 25 de novembre en la seva conferència al Fòrum. El motiu de la seva decisió? “Cal respectar la pluralitat del país: el potencial democràtic del procés no cap en una sola llista”, va defensar Fernàndez. Despenjant-se de l’acord entre els convergents i els republicans, la CUP vol assegurar el caràcter plebiscitari del 27-S atraient sectors socials -des del feminisme fins a l’ecologisme, com va citar Fernàndez- als quals CDC i ERC no arriben.

Tot i avisar que no són “la crossa ni el paraxocs de ningú”, la CUP va obrir-se a fer actes conjunts, portar el mateix punt al programa electoral o fer servir el mateix paraigua a les paperetes electorals amb CDC i ERC. “No ens ha arribat cap proposta, però és obvi que estem obligats a fer que s’entengui el caràcter plebiscitari del 27-S”, va admetre Generó, que també va dir que “cal definir de manera comuna” el sentit plebiscitari dels comicis. “Ho estudiarem tot”, va limitar-se a dir.

El que van negar de totes totes és que hi hagi un pacte de no agressió, unes informacions que havien sorgit després de la cimera de dilluns i que Fernàndez va atribuir a “filtracions interessades i deslleials” que només responen a la “mala fe premeditada”. “Per la CUP només parla la CUP: no acceptem ventrílocs”, va dir Fernàndez.

Camats i el “cavall de Troia”

En acabar la seva intervenció, Fernàndez es va voler dirigir a la coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, que una estona abans s’havia preguntat si la CUP faria de “cavall de Troia de la dreta”. La CUP sempre havia reivindicat el seu paper de “cavall de Troia” de les classes populars al Parlament.

Fernàndez va replicar acusant els ecosocialistes d’haver “oblidat” el llegat del PSUC. Per a la CUP és una “llàstima” que ICV s’aliï amb partits que neguen la independència de Catalunya, en referència a Podem, amb qui ICV, EUiA i Procés Constituent tenen converses per presentar-se al 27-S. Per la seva banda, el PP, Ciutadans i el PSC van criticar que el pacte es negociés al Palau de la Generalitat. El panorama es clarifica a menys de 80 dies de les eleccions.

Més continguts de