Efímers 06/06/2015

Al menú del G-7: canvi climàtic, refugiats i una cadira buida

La cimera a Alemanya arrenca sense Putin i amb moltes postures desavingudes

Isaac Lluch
2 min
Manifestació ahir contra el G-7 a Garmisch-Partenkirchen, prop del remot enclavament alpí on avui arrenca la cimera.

BerlínPer a Angela Merkel és “molt més que una diplomàcia de crisi”. La cancellera alemanya fa d’amfitriona de la cimera del G-7 que tindrà lloc avui i demà al castell d’Elmau, a Baviera, amb molts temes sobre la taula i postures desavingudes com poques vegades en aquesta mena de cites.

Merkel i els caps de govern dels Estats Units, Barack Obama; de França, François Hollande; de la Gran Bretanya, David Cameron; del Canadà, Stephen Harper; del Japó, Shinzo Abe, i d’Itàlia, Matteo Renzi, així com líders asiàtics i africans convidats es reuneixen en un hotel de luxe als Alps bavaresos sota estrictes mesures de seguretat: 26.250 policies hi estan destacats per contenir els moviments de protesta que es poden organitzar al voltant d’una cimera de dos dies que costa als contribuents alemanys 150.000 euros. La premsa local recorda que és un pressupost més elevat que els 110.000 euros que destina aquest any Baviera a Medi Ambient o els 35 milions que gasta la UE cada any en l’operació Tritó de vigilància i rescat de refugiats al Mediterrani.

Precisament la política d’acollida d’immigrants és un dels temes principals de la cimera. D’entrada és dubtós que el G-7 aconsegueixi obligar les grans multinacionals a complir amb els estàndards mínims quan només cinc països de la UE posen realment en pràctica el compromís de destinar el 0,7% del PIB a ajudes al desenvolupament. A la cimera de Baviera, a més, hi ha divisions molt distants conforme al que ha de ser la política de repartiment de refugiats.

Un dels temes estrella també és el canvi climàtic. Berlín i París prometen doblar l’ajut als països més pobres perquè combatin catàstrofes cilmatològiques i insisteixen que cal aconseguir limitar l’escalfament de la Terra per sota dels dos graus centígrads respecte a l’època preindustrial. Països que frenen aquest últim objectiu com Rússia no hi estan convidats i Merkel espera que almenys Obama vulgui pujar al carro d’un acord sobre la prevenció del canvi climàtic i no hi exhibeixi una oposició tan clara com l’expresident George W. Bush el 2007 quan novament com a amfitriona del G-8 Alemanya va remarcar que les emissions de CO s’havien de reduir molt i s’havien d’incentivar les energies renovables. Contradictori és alhora, però, que precisament Alemanya punxi en el seu objectiu de produir un 40% menys de diòxid de carboni respecte al 1990.

Sense Rússia

En paral·lel al canvi climàtic també preocupa la contaminació dels oceans. Els experts exigeixen menys escombraries al mar, el final de l’explotació pesquera i un millor cooperació científica internacional. Novament el fet que grans embrutadors d’oceans com la Xina, l’Índia i les Filipines no siguin a la taula de negociacions dificulta els avenços durant el cap de setmana.

La principal cadira buida és la que deixa Rússia en no ser convidada com a resposta per les agressions de Moscou a Ucraïna. La crisi en aquest país, a Síria, a l’Iraq o la lluita contra l’Estat Islàmic són temes que hi ha a l’agenda del G-7 però que no es poden solucionar sense Rússia. Altres qüestions importants a tractar són l’Ebola i la lluita contra epidèmies oblidades.

stats