14/06/2015

Carmena jubila el PP a Madrid i promet “una política diferent”

3 min
Carmena jubila el PP a Madrid i promet “una política diferent”

Madrid“Perquè volem fer una política diferent insisteixo tant que som servidors públics senzills, honestos i a disposició dels ciutadans”. La frase la va pronunciar Manuela Carmena, que, als 71 anys, afronta un dels reptes més apassionants de la seva vida. Ahir es va convertir, amb els vots d’Ahora Madrid i del PSOE, en la primera alcaldessa d’esquerres de Madrid des del 1989. Conscient de la responsabilitat, el seu primer discurs al ple de l’Ajuntament va servir per posar deures als regidors perquè, des de minut u, imprimeixin un estil diferent del dels governs municipals del PP, marcats per la monumentalitat i l’endeutament.

“Volem governar escoltant, que ens diguin pel nostre nom de pila, que ens tutegin”, va dir en una intervenció poc habitual en una investidura. El seu objectiu, un cop proclamada, ja no era marcar prioritats -per això va convocar una reunió del seu equip poc després- sinó evidenciar que les formes canviaran i que els càrrecs electes estaran més a prop dels problemes de la gent. Intentarà, va dir, convèncer els que ara tenen “por”. Com que en política els gestos són importants, i sobretot al principi d’un mandat, després de la junta de govern va comparèixer davant la premsa i va confirmar que, d’acord amb el codi ètic de la formació, s’abaixarà el sou i el dels seus regidors però no tocarà les retribucions dels altres grups. Carmena també va anunciar que espera anar cada dia a la feina en transport públic, que el despatx que hereta d’Ana Botella és massa gran i li agradaria “compartir-lo” amb els ciutadans que vagin a visitar-la i que demà començarà a abordar les dues primeres prioritats: buscar “solucions habitacionals” per als desnonaments i aconseguir que cap nen madrileny passi gana quan tanquin els menjadors escolars per les vacances.

D’acord amb la tesi que defensa aquests dies el PP, Esperanza Aguirre, convertida en cap de l’oposició, va alertar els socialistes de “l’èxit” que obtenen quan donen suport a “opcions radicals” com el tripartit a Catalunya, va subratllar. Antonio Miguel Carmona, del PSOE, va prometre una “lleialtat vigilant”. A la tribuna de convidats s’hi asseia el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, amb Íñigo Errejón i l’exdirigent Juan Carlos Monedero. El líder de la jove formació es va mostrar convençut que “la il·lusió i l’esperança” que es va viure ahir al Palau de Cibeles els portaran a guanyar les eleccions espanyoles del novembre.

Pactes “excèntrics i sectaris”

L’èxit a les eleccions del 24 de maig de les candidatures unitàries d’esquerres, en les quals participa Podem, es va escenificar ahir en les alcaldies de Cadis, la Corunya i Saragossa, entre d’altres. El PP, sense cap majoria absoluta en les capitals de província -tret de Ceuta-, ha vist com se li esfumaven ciutats importants com València, Valladolid i Sevilla. En el nou mapa, Màlaga i Múrcia seran les dues ciutats més grans amb un alcalde conservador. A través de Twitter, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va denunciar els pactes “excèntrics i sectaris”.

El cop més dur de pair en les últimes hores per als populars ha sigut Vitòria, on els vots del PNB, Bildu i l’esquerra alternativa van donar suport al candidat nacionalista i van desbancar Javier Maroto, del PP. A Almeria, en canvi, Ciutadans es va desdir de l’acord amb el PSOE i es va abstenir perquè continués governant la dreta. Equilibris amb la vista posada ja a la Moncloa.

stats