RECERCA, MALALTIES DEL COR
Efímers 15/12/2014

Catalunya batega al ritme solidari de ‘La Marató’

El programa recapta més de 8,8 milions en una nova gran mostra de participació ciutadana

A. Castellví / J. Callarissa
4 min
Catalunya batega al ritme solidari  de ‘La Marató’

BarcelonaDonacions de particulars, d’empreses i de col·lectius d’arreu del territori català -i també de fora- van ajuntar ahir 8.864.016 euros que es destinaran a projectes de recerca biomèdica sobre problemes cardiovasculars. I és que les malalties del cor van ser el leitmotiv d’una jornada solidària que a través de TV3 va posar de manifest que la capacitat solidària de Catalunya per salvar vides i millorar-les és molt gran. Tant, que fins al 31 de març del 2015 la xifra que va tancar el marcador ahir a la nit a TV3 s’anirà engreixant. De fet, si augmentés tant com va passar l’any passat un cop acabat el programa -més de dos milions d’euros- s’acostaria al rècord de La Marató: els 12.387.000 euros finals del 2012. No obstant, cal recordar que aquella edició es va dedicar al càncer.

Testimonis que donen esperança

Quinze hores donen lloc per a moltes reflexions. Les més impactants van ser, un any més, les menys tècniques: les que van donar els afectats, que se sinceraven davant les càmeres del programa. Les seves paraules, encara que dures, van transmetre esperança en tots els casos, ja que explicaven com la recerca els ha salvat la vida i/o com els ha millorat l’existència després de passar episodis tan greus com la mort sobtada. La Myriam Joly va explicar com era la seva vida després de tres dies en coma. El mateix va fer el Gerard Rovira, de Tàrrega, dos exemples de superació davant de la malaltia. Molta esperança transmetia també la mirada del petit Otto o del Guerau, de cinc anys, que va emocionar l’audiència en dir que la seva doctora és “màgica” perquè li “arregla” el cor.

El més colpidor va ser el cas de l’Anna i el Xavier, que explicaven la dura pèrdua del seu fill Guillem. Un cas sense solució del qual es podia treure la conclusió que la seva família podrà tirar endavant amb més seguretat gràcies a la recerca que es pugui fer amb el gen que els porta a patir problemes cardiovasculars: la placofilina. De manera lleu, també hi va haver lloc per a la crítica. La Rosa Mari Gabriel lamentava que a partir de les vuit del vespre el servei d’hemodinàmica de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona està tancat.

Més divulgació (i més pràctica) que mai

El fet que qualsevol persona pugui salvar la vida a una altra que pateix un malaltia coronària va fer que durant el programa de La Marató d’ahir s’insistís en els procediments a seguir quan ens trobem amb un cas així. Amb una sèrie de ninots a terra, Masferrer, el doctor Bruguera, una dona del públic i membres de la banda van escenificar com es pot ajudar algú amb una aturada cardiorespiratòria. Van ensenyar a fer massatges cardíacs i a utilitzar un desfibril·lador tenint en compte l’edat de l’afectat. Una sèrie de procediments que s’han de portar a terme al més ràpid possible però que sempre han d’anar precedits de trucar al 112.

Durant les quinze hores de programa hi va haver lloc per a molt més. Per exemple, per explicar com es produeix una obstrucció coronària, cosa que van mostrar sense paraules un grup de nenes d’una escola de dansa de Sants, que amb els seus suaus moviments de ballarina van mostrar com funciona el cor i com el colesterol ens pot jugar una mala passada. Vàlvules, catèters, dibuixos i gràfics també van formar part de l’espai, que cada any se centra a formar l’audiència, a part de conscienciar-la.

Expressions artístiques per a tots els gustos

La Marató de TV3 d’ahir va tenir moltes manifestacions artístiques que volien motivar gent de tot tipus i de totes les edats a fer algun donatiu. Tot i que la música va ser un cop més la més destacada -sobretot l’aparició d’Abraham Mateo, que va ser trending topic amb el hashtag #AMconLaMaratoTV3-, hi va haver lloc per a la poesia de Vinyoli, de la mà de Mercè Sampietro; per al jazz d’Andrea Motis i el Joan Chamorro Quintet; per als grafitis; per a la tradició dels castells i dels trabucaires, i també per al breakdance d’Omar Iglesias, símbol que amb 22 anys d’història La Marató no deixa d’actualitzar-se. Aquesta varietat va fer que el programa fos atractiu per a un públic heterogeni, un factor clau per aconseguir l’alta recaptació d’ahir.

Uns presentadors molt entregats a la causa

La 23a edició de La Marató serà recordada, entre moltes altres coses, per l’entrega dels seus presentadors. Mònica Terribas i Quim Masferrer van formar un tàndem clàssic de presentadors, que barrejava algú d’informatius amb algú de programes. No obstant, tots dos es van mostrar igual de distesos. Tant, que fins i tot van cantar una copla havent respirat heli. Un gest que van fer conscients que a l’ APM? mai deixen de gravar. Va ser un símbol de la seva voluntat que el programa funcionés bé en tots els aspectes, no tan sols en matèria de recaptació. La caiguda de Terribas -provocada pel científic de TV3 Dani Jiménez i aguantada amb estoïcisme per la periodista- també serà una de les anècdotes més assenyalades.

Un format madur i en plena forma

La Marató de TV3 va començar el 1992. Des de llavors, ja han passat 22 anys. Més de dues dècades durant les quals el programa solidari s’ha transformat en un fenomen social en el qual molts pobles i associacions no han deixat mai de participar. Ahir se’ls retia un homenatge discret des del plató convidant aquests veterans col·lectius a prémer el botó que actualitza el marcador. Des de la Vilella Alta recordaven que, des que van començar, ja han donat a La Marató més de 14.000 euros, uns 1.700 a l’any, deien, “en un poble de 140 habitants”. El mateix des de Tivissa, on el dia estava ple d’activitats al gust de tothom que tenien un únic objectiu: col·laborar.

stats