Publicitat
Publicitat

Catalunya desafia el TC i regula els talls d’energia

Càritas ha augmentat un 77% les ajudes directes a famílies en risc durant l’últim any, fins als 2,25 milions Torna a prohibir que una família que no pot pagar es quedi sense subministraments

El Parlament de Catalunya va aprovar ahir noves mesures per combatre la pobresa energètica que van en la línia del decret aprovat per la Generalitat ara fa un any. La cambra desafia, d’aquesta manera, la suspensió del decret per part del Tribunal Constitucional (TC), aquest mes d’octubre, arran d’un recurs del govern espanyol. Dins d’una modificació del codi de consum inicialment plantejada per protegir els consumidors en matèria hipotecària, el Parlament va tornar a introduir en aquesta llei la prohibició de tallar els subministraments a les famílies que no poden pagar els rebuts. El decret de fa un any ho feia només per a l’hivern, però en aquesta ocasió es fa sense restricció temporal.

La regulació aprovada en aquesta ocasió també és menys restrictiva pel que fa als criteris que defineixen que una família està en situació de vulnerabilitat econòmica. Si el decret establia que només ho eren les que tinguessin ingressos inferiors a l’indicador de renda de suficiència, ara aquest llindar s’augmenta en un 50%. A més, s’introdueix la possibilitat que la moratòria no comporti necessàriament l’acumulació del deute, gràcies a ajudes del fons econòmic anunciat pel departament d’Empresa i Ocupació. La normativa aprovada, però, no concreta com serà aquest fons econòmic, que s’haurà de definir amb un reglament posterior.

Roger Torrent, diputat d’ERC, el grup que va introduir les mesures durant la tramitació, va admetre que aquesta regulació podria ser millor. Ho va fer citant l’article publicat ahir a l’ARA per Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social: “És la solució possible”. ICV-EUiA i la CUP es van mostrar més exigents, en la línia de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, però hi van votar a favor. Per contra, el diputat del PP Rafael López va rebutjar la iniciativa amb contundència. “El que a vostès els interessa és portar aquí iniciatives que envaeixen competències de l’Estat per enfrontar-se amb l’Estat”, va denunciar entre crits de desaprovació dels consellers Puig i Munté.

Signatures per anar més enllà

L’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca van iniciar ahir mateix la recollida de les 50.000 signatures necessàries perquè el Parlament debati la seva iniciativa legislativa popular (ILP) contra els desnonaments i la pobresa energètica. La iniciativa vol anar més enllà, especialment en l’àmbit hipotecari, amb mesures de segona oportunitat per als sobreendeutats, paralització dels desnonaments, ajudes a famílies sense recursos o creació d’un parc social d’habitatges a través del lloguer forçós dels pisos buits. El lema de la ILP és “Avui es pot”.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT