TRIBUNALS L’OMBRA DE LA CORRUPCIÓ

Cop policial al Palau de les Arts de València

La Fiscalia investiga si la intendent del coliseu, detinguda ahir, cobrava comissions als patrocinadors

El Palau de les Arts de València va viure ahir la pitjor funció de la seva història. El coliseu operístic de la Ciutat de les Arts i les Ciències va ser ocupat des de primera hora del matí per desenes d’agents de la policia judicial que tenien l’ordre de buscar documentació relacionada amb la investigació que està fent la Fiscalia Anticorrupció sobre presumptes irregularitats en la gestió de la seva intendent, Helga Schmidt, a qui s’acusa d’haver cobrat comissions irregulars als patrocinadors del teatre valencià.

Durant l’escorcoll de les oficines, agents de la unitat central de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) van detenir dues persones: la intendent i màxima responsable del funcionament diari del Palau, Helga Schmidt, i l’exgerent del coliseu Ernesto Moreno. A més, la policia va precintar el despatx de la intendent i les àrees econòmica i de recursos humans amb l’objectiu que el personal pogués treballar amb normalitat. De fet, la forta presència policial a l’exterior i l’interior del Palau no va impedir que l’activitat estrictament cultural es desenvolupés tal com estava previst, segons van confirmar fonts del comitè d’empresa.

La investigació que duu a terme la Fiscalia neix de la denúncia d’un extreballador del Palau de les Arts que alertava de diverses irregularitats lligades amb suposats cobraments relacionats amb els patrocinadors del recinte. Aquest document, que va arribar a les conselleries d’Hisenda i Cultura, va motivar l’elaboració d’un informe de la Intervenció de la Generalitat l’any 2013 que, si bé no va constatar que la intendent Helga Schmidt cobrés comissions irregulars, concloïa que hi havia deficiències en la gestió del recinte.

El document elaborat per la Intervenció -fet públic dilluns per Esquerra Unida- assenyala que la intendent va formalitzar contractes que incomplien la llei, en adjudicar sense publicitat ni concurrència contractacions a l’empresa Patrocini de les Arts, de la qual ella mateixa era consellera. L’informe explica que del 14 de març del 2008 al 30 d’octubre del 2009 la intendent va formar part del consell d’administració d’aquesta societat creada per captar nous patrocinis per al Palau. Patrocini de les Arts hauria percebut en concepte de mecenatge un 30 per cent dels primers contractes de patrocini i un 10 per cent per nous contractes amb patrocinadors que ja ho eren anteriorment o per les pròrrogues de contractes ja existents, segons el contracte amb la fundació, pel qual es van abonar tres factures per 42.040 euros. L’informe també detalla l’existència de dos pagaments a la societat Viva Europa June 24th, que tenia com a administrador únic Patrocini de les Arts, per l’organització d’un esdeveniment el 2009 per un import de 348.000 euros.

Les irregularitats -que des de la Generalitat Valenciana s’assegura que estan corregides des de les advertències de la Intervenció- es deuen al fet que en els contractes subscrits amb Patrocini de les Arts i amb Viva Europa June 24th no es van aplicar les normes i principis de la llei de contractes del sector públic i es van eludir els principis de llibertat d’accés a les licitacions, publicitat i transparència.

Això és “especialment rellevant” en aquest cas, assenyala l’informe, perquè els contractes els signava Schmidt com a intendent del Palau quan de manera simultània era representant i consellera de l’entitat adjudicatària. A falta que la justícia determini si les comissions eren il·legals, el que és segur és que eren irregulars, ja que el càrrec que va ostentar Helga Schmidt en l’empresa Patrocini de les Arts era incompatible amb el d’intendent, d’acord amb la llei d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.

Destitució de Helga Schmidt

La detenció de Helga Schmidt va tenir una conseqüència immediata: el govern valencià va decidir apartar-la temporalment del càrrec. Una decisió que des de l’oposició es reclamava des del moment que es va fer pública la denúncia de l’extreballador del Palau que acusava l’encara intendent -ara ja sense funcions- de cobrar comissions irregulars, i que des de la Generalitat s’havia ajornat fins al moment que la Fiscalia determinés si la intendent les havia cobrat o no. La detenció, però, va precipitar els fets.

Més continguts de