CRISI SÍSMICA, LES RESPONSABILITATS
Efímers 24/12/2014

La Fiscalia assenyala el govern de Zapatero pel fiasco del Castor

Denuncia ex alts càrrecs d’Indústria i Medi Ambient per “prevaricació ambiental”

Albert Solé
4 min

BarcelonaEl jutjat de Vinaròs haurà de decidir aviat si accepta a tràmit la denúncia de la Fiscalia de Castelló contra alguns ex alts càrrecs del govern de Zapatero per “prevaricació ambiental i delictes contra el medi ambient” en la concessió de les llicències del Castor. En la denúncia també hi ha càrrecs de l’Institut Geològic i Miner Espanyol (IGME) i l’empresa concessionària del magatzem de gas submarí, Escal UGS, controlada per l’ACS de Florentino Pérez (en té el 66% de les accions). No és un fet extraordinari, però sí molt rellevant, que una fiscalia denunciï un ministeri i l’acusi d’uns delictes que podrien comportar penes de presó.

L’octubre del 2013, just després dels terratrèmols més forts a la costa de Vinaròs (Baix Maestrat) i Alcanar (Montsià), la Fiscalia de Castelló va obrir una investigació d’ofici per detectar si hi havia hagut cap negligència de l’empresa que havia injectat gas al magatzem submarí (Escal UGS) i de les administracions (els ministeris d’Indústria i el de Medi Ambient i l’IGME) en la concessió dels permisos. “Ha sigut una investigació complexa, vam haver de demanar una pròrroga de sis mesos més i tot”, explica a l’ARA el fiscal en cap de Castelló, José Luis Cuesta Merino, que afegeix: “Hem detectat irregularitats en la concessió i ara volem que ho investigui el jutjat”. Cuesta Merino no vol revelar els noms de les persones assenyalades en la seva denúncia fins que el jutge l’admeti a tràmit, quan passaran a ser imputats. “Els denunciats ho han de saber pel jutge, no per la premsa”.

Sense aforats a la llista

Els exministres José Montilla i Rosa Aguilar no estan denunciats

A la llista d’ex alts càrrecs dels ministeris i de l’IGME denunciats per la Fiscalia hi podria haver algun dels tres exministres d’Indústria i de les tres de Medi Ambient durant els set anys de govern socialista. Els d’Indústria van ser José Montilla, Joan Clos i Miguel Sebastián, tot i que és segur que l’expresident de la Generalitat en quedarà fora. Segons ha explicat el fiscal en cap de Castelló, “entre els denunciats no hi ha cap polític aforat”. Dels tres exministres, Montilla és l’únic aforat, perquè actualment és senador, mentre que Clos i Sebastián estan fora de la vida política. La tramitació del magatzem Castor es va gestar durant els mandats de Clos i Montilla, però va ser Sebastián el que va signar el decret final de la concessió, el maig del 2008, quan feia poques setmanes que estava a càrrec del ministeri. Pel que fa a les tres ministres de Medi Ambient del govern de Rodríguez Zapatero -Cristina Narbona, Elena Espinosa i Rosa Aguilar-, l’única aforada és l’última, que encara és diputada al Congrés.

Les responsabilitats

Ningú no se sent culpable dels sismes ni de les conseqüències

Si el jutge de Vinaròs accepta la denúncia que rebrà, serà el moment de buscar els culpables reals del fracàs inicial del Castor i de les irregularitats detectades pel fiscal en cap de Castelló que han motivat la denúncia -al marge del fiasco de la indemnització-. Una cosa serà la responsabilitat tècnica d’Escal UGS i dels informes de l’Institut Geològic i Miner, i l’altra les responsabilitats dels polítics que ho van signar tot sense ser conscients de què feien. Fa poques setmanes, l’exministre Miguel Sebastián -en una entrevista a l’ARA- s’espolsava les culpes dient que ell va signar el decret de concessió gairebé sense ni mirar-se’l, perquè ja li havia arribat fet dels seus predecessors, Joan Clos i José Montilla. L’endemà, però, li va respondre l’expresident de la Generalitat de manera molt contundent a Catalunya Ràdio. El va acusar de “mentir estrepitosament” i va recordar que “normalment els ministres es llegeixen les coses que porten al consell de ministres”. Per la banda del ministeri de Medi Ambient, se’ls acusa, entre d’altres, de no demanar informes sísmics previs amb l’estudi d’impacte ambiental, ja que posteriorment s’ha demostrat que les injeccions de gas van desplaçar una falla pròxima que ningú no sabia que existia.

I la indemnització?

Pluja de recursos al TC contra els 1.350 milions a Florentino

Tot i que d’entrada són coses independents, sí que hi ha relació entre la responsabilitat sobre els terratrèmols del Castor i la indemnització de 1.350 milions que l’Estat pagarà a través de les factures dels usuaris de gas durant 30 anys a Florentino Pérez. Malgrat que el govern del PP s’excusa en el decret de concessió del PSOE per justificar que estava obligat a indemnitzar Escal UGS, el Tribunal Suprem va fallar -a petició del mateix PP- i va dir que la indemnització s’hauria de pagar en funció del grau de negligència de l’empresa responsable. El govern de Rajoy va pactar els 1.350 milions de pressa i corrents amb Florentino i ni tan sols va avaluar de qui havia sigut la responsabilitat dels terratrèmols. I és precisament això el que vol esbrinar la Fiscalia amb la denúncia presentada. Aquest també és un dels fonaments dels recursos presentats al Tribunal Constitucional (TC) contra la indemnització, que volen evitar que els 1.350 milions els acabem pagant tots. L’últim d’anunciar un recurs al TC ha sigut el Govern, que el va presentar ahir, però abans ja ho havien fet el Parlament de Catalunya i el PSOE. El Síndic de Greuges també va demanar que ho fes a la defensora del poble, Soledad Becerril, que encara no ha respost. En canvi, la defensora del poble europeu, Emily O’Reilly, sí que ha elevat una queixa a la Comissió Europea a petició del síndic Rafel Ribó.

stats